Въпреки спекулациите, разбунили българското политическо пространство, че премиерът Бойко Борисов

...
Въпреки спекулациите, разбунили българското политическо пространство, че премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов опроверга опасенията - не призна вина на България за депортираните македонски евреи

Въпреки спекулациите, разбунили българското политическо пространство, че министър председателят Бойко Борисов ще се извини в Скопие за депортираните в лагерите на гибелта 11 000 евреи от Тракия и Македония, това в последна сметка не се случи.
Борисов беше нападнат от редица общественици и политически лица, в това число негови съдружни сътрудници, че едно вероятно опрощение би означавало признание на виновност, която България няма.
Днес Борисов, дружно с македонския си сътрудник Зоран Заев, е в Скопие, с цел да уважи паметта на депортираните преди 75 години македонските евреи.
Макар България да се гордее с това, че е единствената страна в Европа, избавила евреите си, тя постоянно е упреквана за гибелта на 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Причината това да се случи обаче е, че евреите в ръководените от България територии не са имали български паспорти и не са били под нейна пълномощия.
" Само в случай че се опитаме да се върнем обратно във времето, да си представим тези хора - нацистите, и какви безчовечен неща са създали с живи човешки същества... В събота в една от най-големите синагоги в Европа - в София, имаше празненство, на което бяха представители на еврейските комитети по света и тогава направихме бездънен реверанс пред българския народ, който е съумял да избави 48 000 евреи ", стартира речта си Борисов.
" Разбира се, ние доста скърбим, и по тази причина през днешния ден сме тук, тъй като всеки човешки живот не би трябвало да го забравяме. А и единствено преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко кръвопролитни събития. Затова би трябвало да изведем заключения - да разберем, че на Балканите би трябвало да градим и да работим дружно и всичко това да остане в историята. Ако, пази боже, допуснем отново сходни събития, значи сме доста глупави. Така че - светла им памет, не сме ги не запомнили, те са в нашето схващане и по тази причина ние сме пристигнали, с цел да скърбим и да почетем дружно с македонския народ тези, които не са съумели да се измъкнат от нацистката машина ", съобщи още Борисов.
" Днес се събрахме, с цел да си напомним за тези, които изгубиха живота си в едно бясно време. Геноцидът над евреите беше битка на деструктивни сили против любовта, другарството и човешкото. Нашата единодушие в тази респект е повече от алегорична. Омразата не е нашият избор - поддръжката, съдействието и другарството са нашите цели. Ние ще продължим да помним, с цел да не се повтори случилото се в никакъв случай ", съобщи от своя страна македонският министър председател Зоран Заев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР