Въпреки силния растеж през последната година инвестиционната история на Китай

...
Въпреки силния растеж през последната година инвестиционната история на Китай
Коментари Харесай

Три основни въпроса за инвеститорите в Китай

Въпреки мощния напредък през последната година капиталовата история на Китай беше помрачена от дълготрайни проблеми и напрежение със Съединени американски щати.

Тези несигурности остават и при започване на 2024 година, като по едно и също време с това страната навлиза в нова територия на по-нисък напредък след двуцифрените темпове от последните десетилетия.

CNBC проучва какво би трябвало да чакат и да наблюдават вложителите през идната година.

Ще има ли тласъци?

При всички геополитически опасности привлекателността на Китай като бързоразвиващ се пазар понижава със съзряването на стопанската система. По-бавно от предстоящото възобновяване след пандемията разочарова мнозина, а с изключение на в туризма и някои браншове като електрическите автомобили, през по-голямата част от 2023 година страната записва слаб напредък, усложнен в допълнение от проблемите с недвижимите парцели и спада в износа.

Няколко интернационалните капиталови банки трансформираха неведнъж прогнозите си за растежа на Китай през предходната година. След всички тези промени се чака стопанската система в последна сметка да нарасне с към 5%.

" Реакцията на политиците е от значително значение за затвърждаване на инерцията на възобновяване ", декларират анализаторите на Citi в отчет от 3 януари.

Те чакат още през януари Народната банка на Китай да понижи лихвените проценти, както и нормата на наложителните запаси - размера на средствата, които кредиторите би трябвало да държат налични. Те също по този начин предвиждат, че общият Брутният вътрешен продукт може да нарасне с 4,6% през тази година.

Пекин разгласи голям брой политики за последователно подкрепяне на стопанската система. Но е належащо време, с цел да се види тяхното влияние.

" Смятаме, че стабилизирането на имотния бранш, ясният път за излаз от дефлацията, по-доброто осъществяване на политиката и връзката ще са нужни за възобновяване на доверието, като тласъците са наложителни, а положителните промени - добре пристигнали ", споделят анализаторите на Citi. " Рискът е, че пазарите може да не са задоволително търпеливи във връзка с промените. "

В средата на декември китайските управляващи организираха годишна среща за разискване на икономическата политика за идната година. Официалният отчет след срещата не съдържа съществени проекти за стимулиране, само че дефинира софтуерните нововъведения като предпочитана област.

Очаква се идната среща на най-високо равнище във връзка с стопанската система да се състои при започване на март. Все още обаче не е ясно дали Китай ще подтиква растежа по същия метод, както преди.

" Според мен Китай няма да предприеме обилни тласъци ", разяснява Ликиан Рен, началник на отдела за количествени вложения в WisdomTree.

Какво ще се случи с недвижимите парцели?

Недвижимите парцели са ослепителен образец за бранш, захранван с дълг. Той съставлява към една четвърт от китайската стопанска система, а се срина, откакто през 2020 година Пекин предприе ограничения против високата взаимозависимост на строителните бизнесмени от дълга за реализиране на напредък. Тесните връзки на бранша с финансите на локалните управляващи, веригата за доставки на строителни услуги и ипотеките на семействата пораждат опасения за разпространяване на рецесията в по-широката стопанска система.

" Спадът на пазара на недвижими парцели в Китай е най-голямата спирачка за стопанската система на страната след края на пандемията в края на 2022 година ", подчертават анализаторите на Goldman Sachs. " Продажбите на парцели и започнатото строителство внезапно спаднаха през 2021-22 година и продължиха да понижават чисто през 2023 година Въпреки това темпът на спад на търсенето се забави и чакаме малко по-голяма непоклатимост през 2024 година "

Продажбите на жилища с комерсиално предопределение за 2023 година към ноември са намалели с 5,2% по отношение на миналата година, сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай. Това се случва, откакто през 2022 година този вид продажби са спаднали с 26,7%.

Въпреки че обстановката в бранша на недвижимите парцели " последователно се стабилизира, е мъчно да се види повратна точка ", показва на собствен ред Дин Уенджи, капиталов пълководец за световни финансови вложения в China Asset Management Co.

Тя чака, че през 2024 година политическата поддръжка ще се усили, защото управляващите са минали от фокусиране върху предотвратяването на опасности към гонене на прогрес, като в същото време поддържат непоклатимост.

Къде са опциите?

Макар да е ясно, че Пекин би желал да понижи приноса на бранша на недвижимите парцели в Брутният вътрешен продукт на Китай, не е толкоз несъмнено дали новите мотори на растежа могат да запълнят празнината.

Според анализаторите на Citi през 2020 година машините, електрониката, транспортното съоръжение и акумулаторите, взети дружно, ще допринесат за 17,2% от китайската стопанска система. Това значи, че такива области на производството биха могли да компенсират забавянето от страна на недвижимите парцели, считат анализаторите, само че акцентират, че икономическият преход не може да се случи незабавно, защото изисква превъзмогване на несъответствието в уменията на пазара на труда и поправяне на веригата за доставки, която е построена в поддръжка на развиването на недвижимите парцели.

" Ако софтуерните наказания на Съединени американски щати се трансфорат в ограничител за новите мотори, техният капацитет да компенсират дефицита няма да се осъществя ", се споделя в отчет на компанията.

Въпреки макропредизвикателствата Пекин въпреки всичко дава знак, че желае да поддържа вътрешните технологии и напредналото произвеждане. А подсекторите на високотехнологичното произвеждане биха могли да се възползват от преимуществата през тази година поради оживлението в световния софтуерен цикъл. Примери за това са тези, свързани с потребителската електроника и компютрите.

Освен това анализаторите чакат индустриалните цени да се върнат към напредък в края на второто тримесечие, което ще увеличи корпоративната облага на акция с към 8% до 10% в Китай.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР