Въпреки продължаващите военни действия на Русия в Украйна и засилващите

...
Въпреки продължаващите военни действия на Русия в Украйна и засилващите
Коментари Харесай

Природният газ поевтиня до нива отпреди началото на войната на Русия в Украйна

Въпреки продължаващите военни дейности на Русия в Украйна и засилващите се планове на Европейски Съюз да наложи енергийния наказания против Москва цената на природния газ продължава низходящия си ход. Днешната търговия на нидерландската борса TTF, към която е обвързана и формулата за ценообразуването в долари на " Булгаргаз " с " Газпром ",. Това е най-ниската стойност от 23 февруари - деня преди нашествието на съветските военни в Украйна.

Понижението на котировките може да се изясни с пониженото ползване в края на отоплителния сезон в Европа. Съществен фактор обаче е и обстановката с ковид в Китай. Заради наложените локдауни там произвoдството като цяло е лимитирано и надлежно потребността от природен газ внезапно се намалява. Това води до пренасочване на LNG танкерите към Европа, освен това на дисконтирана цена. Донякъде това е късмет европейските газови складове да се се запълнят по-бързо с различен на съветския газ, което пък ще даде опция на страните в Европейски Съюз по-лесно да намерят решение за по-голямо ограничение на съветските доставки през идната зима.

Как това ще се отрази на контролираните цени на газа в България още е рано да се каже. Но сигурно от 1 май ще има намаляване по отношение на априлските, в случай че наклонността се резервира. Причината е, че КЕВР дефинира цените на с месец забавяне - настоящата в този момент цена отразява събитията през март, когато природният газ доближи исторически най-високите си стойности от над 200 евро/мВтч, a междинната стойност на TTF за месеца беше 130 евро/мВтч. Така за май цената ще отрази котировките от април, които все още са приблизително към 100 евро/мВтч.
Реклама
Поевтиняването на газа се отразява и на електроенергийния пазар. На процедура от началото на април борсовите цени на тока в Европа са на най-ниските си равнища от септември 2021 година насам. Конкретно за България междинната стойност на електрическата енергия за първите 19 дни на месеца е 161 евро/мВтч, до момента в който през март беше 249 евро/мВтч. Средните цени в интервала октомври - февруари пък бяха в диапазона 190-220 евро/мВтч.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР