Въпреки предупреждението за тропическата буря немалко японци застанаха в мълчалива

...
Въпреки предупреждението за тропическата буря немалко японци застанаха в мълчалива
Коментари Харесай

Евакуираха церемонията за 78-ата годишнина от атомната бомбардировка над Нагасаки

Въпреки предизвестието за тропическата стихия значително японци застанаха в безмълвна молитва и пред Паметника на мира в едноименния парк тъкмо в часа, когато американски бомбардировач В-29 пуска атомната бомба " Дбеланкото " на 9 август 1945 година Точно в 11:02 присъстващите на церемонията и в залата уважиха паметта на починалите с минута безмълвие.

Още фотоси от церемонията вижте тук > >

Кметът на Нагасаки Широ Судзуки съобщи, че нуклеарните страни би трябвало да " проявят храброст " и да се откажат от концепцията за нуклеарно въздържане, заяви Българска телеграфна агенция. Заради тайфуна гостите от страната и чужбина, в това число министър председателят на Япония Фумио Кишида, не можаха да участват персонално на церемонията.

Снимка: БТА

Така посланието на премиера Фумио Кишида, който преди три дни беше в Хирошима, тук беше излъчено на видеозапис. Прочетено беше и обръщение от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Такеко Кудо, като представител на всички жертви на атомната бомба, сервира венец от тяхно име. Траурна молитва се състоя и в катедралата Ураками.

Снимка: БТА

Ултрадесни японски обединения пък излязоха на митинг пред съветското посолоство в Токио в деня на годишнината поради нуклеарната опасност от Русия, информира РИА " Новости ", като показва, че страната, пуснала бомбата, не е упомената нито от тях, нито от Гутериш в неговото обръщение.

Само в Нагасаки от директното влияние на бомбената детонация починаха към 70 000 души, а още 75 000 бяха ранени. Три дни по-рано Съединени американски щати унищожават с атомна бомба (наречена Малчугана - Little Boy) различен японски град - Хирошима. Япония капитулира на 15 август 1945 година

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР