Въпреки предприетите мерки, България е една от страните с най-висока

...
Въпреки предприетите мерки, България е една от страните с най-висока
Коментари Харесай

Сметната палата: Заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в България са сред най-високите в света

Въпреки подхванатите ограничения, България е една от страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID-19 в света. За това способства неналичието на ефикасна имунизационна акция. Независимо от достатъчните количества и благоприятни условия за свободен избор на ваксина, страната регистрира муден развой на имунизация. Това гласят заключенията в отчета на Сметната палата след осъществен одит за интервала от 1 февруари 2020 година до 31 януари 2021 година
Документът беше оповестен на интернет страницата на институцията. Той дава систематизирана информация освен за подхванатите ограничения и тяхната реализация, само че и за отражението на пандемията върху цялата здравно-осигурителна система и социално-икономическия живот у нас.
Друг значим извод от направения одит е, че при започване на пандемията, вследствие на строгите противоепидемични ограничения, е реализирано доста по-ниско ниво на смъртност в България в съпоставяне със междинната за Европейски Съюз. През 2021 година се следи противоположната наклонност - междинната смъртност в България доста надвишава тази в Европейски Съюз.
От обезпечения забележителен финансов запас за 2020 година и 2021 година, изразходваните средства за поддръжка на личния състав, директно зает с дейностите по попречване разпространяването на ковид, доста надвишават средствата за лекарствени артикули и ваксини, написа още в отчета на Сметната палата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР