Въпреки огромните очаквания и неимоверните усилия, които положихме, за да

...
Въпреки огромните очаквания и неимоверните усилия, които положихме, за да
Коментари Харесай

Емил Радев: Продължаваме битката за единни стандарти при храните

Въпреки големите упования и неимоверните старания, които положихме, с цел да подсигуряваме единни стандарти при храните, нова инструкция затвърди Европа на две скорости. Приетите на финала текстове изгубиха огромна част от своята тежест и не дадоха решение на огромната цел, която си поставихме – да сложим завършек на двойните стандарти.

Това написа в известие от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изпртаено до медиите, което публикуваме без редакторска интервенция:

"Това, което някои преждевременно дефинираха като победа в отбрана на потребителите, в действителност са стъпки напред, само че следва да извървим още много път, до момента в който преодолеем изцяло дискриминационния метод по отношение на страните от Централна и Източна Европа. Уви, западното лоби надви над здравия разсъдък.

След дълги години работа в Европейския парламент и месеци на договаряния с държавите-членки в Съвета постигнатото съглашение по Директивата за по-добро използване и модернизиране на разпоредбите за отбрана на потребителите в Европейски Съюз беше признато с голямо болшинство - 474 гласа „ за”, 163 „ против” и 14 „ въздържал се”. Документът на процедура променя четири други наставления, свързани със отбраната и правата на потребителите, тъй че те да дават отговор на актуалните софтуерни условия и да усилят трансграничното придвижване на артикули и хора. Това са Директива 2005/29/ЕО по отношение на нелоялните търговски практики, Директива 2011/83/ЕС по отношение на правата на потребителите, Директива 93/13/ЕИО по отношение на неравноправните клаузи в потребителските контракти и Директива 98/6/ЕО по отношение на отбраната на потребителите при обозначаването на цените на стоките.

Препъникамъкът в огромната борба против двойните стандарти при храните се оказа в член 6, параграф 2, писмен знак В от Директивата за нелоялните търговски практики. Текстът гласи, че „ всяко предложение на стока в една държава-членка като идентично с това на артикули, предлагани на параза в други държави-членки, доколкото то има доста друг състав или характеристки, в случай че е целесъобразно от законни и справедливи фактори, следва да бъде забранено”. Като правист ясно осъзнавам, че в съответния случай думата „ значително” е малка врата в закона, защото липсват справедливи фактори за установяване на разликите.

Предложеният от мен и редица други сътрудници различен текст беше праволинеен, само че не събра задоволително гласове, с цел да бъде признат. Той категорично гласеше, че „ предложение на стока с идентично или видимо идентично показване с това на друга стока, предлагана под същата марка, само че различаваща се по състав или характерности, е заблуждаваща практика”. Нещо повече - съгласно нашата редакция на текста всяка сходна процедура следва да се приема за нелоялна при всички условия и затова да се добави към листата на заблуждаващите търговски практики. За страдание, и Съветът, и Европейската комисия уверено се противопоствиха на настояванията ни за включването на тази наредба в Приложение I към Директива 2005/29/ЕО, както и на нови разпореждания по отношение на етикетирането.

Добрата вест от последната сесия на Европейския парламент е разширението на член 13 в директивата за нелоялните търговски практики. Текстът планува държавите-членки да постановат наказания, според националните им разпореждания, признати в осъществяване на актуалната инструкция. Това включва опцията за налагане на санкции посредством административни процедури или за разкриване на правосъдни производства за налагането на санкции. Или и двете. Максималният размер на наложените санкции ще е не по-малък от 4% от годишния оборот на търговеца в съответната държава-членка или държави-членки. Разбира се, позволява се и догадка, при която няма информация по отношение на годишния оборот на търговеца. В тези случаи държавите-членки разполагат с опцията за налагане на санкции, чийто оптимален размер да е не по-малък от 2 млн. евро. За въвеждането на всички тези правила държавите-членки съответно уведомяват Комисията. В текста не е категорично написано, само че събраните санкции ще остават в националния бюджет на съответната страна.

Да, факт е, че постигнахме пробив – за първи път в Европа намерено се заприказва за съществуването на двойни стандарти във връзка с храните. Макар не в степента, в която желаехме, признатата от Европейския парламент инструкция ще задължи производителите да не позволяват обилни разлики в съставките и характерностите на стоките от една и съща марка на обособените пазари и ще вкара строги наказания за нарушителите. Това несъмнено са стъпки в вярната посока.

Уверен съм, че утвърдената през предходната година европейска стратегия с бюджет от 1,3 млн. евро, която предложих дружно с сътрудника ми Андрей Новаков, също ще способства значително за постигането на прогрес и одобряването на обединен стандарт в Европейски Съюз. Защото не би трябвало да се вършат взаимни отстъпки с качеството на питателните артикули от една и съща марка в Централна и Източна Европа. Защото е неприемливо да се толерират заблуждаващи и нелоялни търговски практики.

И в случай че на този стадий успеха ни не е безапелационна, тя несъмнено ни дава вяра, че в идващия мандат на Европейския парламент въпросът няма да бъде пропуснат. Гарант за това е и задължението от страна на Европейската комисия две години след влизане в действие на директивата да направи нов обзор на нейното приложение. Очаквам тогава да се преразгледат и противоречивите текстове, за чиято смяна ще продължа да упорствам.

Работя за отпадането на всички двойни стандарти, които ощетяват България. Приех битката с дискриминационните практики като своя персонална идея, по тази причина идната ми огромна цел е основаването на обединен общоевропейски надзорен орган, който съответно да се опълчи на двойните стандарти при храните и да постанова съответните наказания при определяне на нарушавания. Недопустимо е в Източна Европа да се оферират бебешки пюрета с по-малко органични артикули или шоколад с по-малко какао, нито пък в безалкохолните питиета, вместо захар, да се употребява по-вредния глюкозо-фруктозен сироп. Борбата за единни стандарти изрично значи еднообразно високо качество на питателните артикули за всички консуматори в Европейски Съюз!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР