Въпреки общоприетото схващане, английският език не е официалният език на

...
Въпреки общоприетото схващане, английският език не е официалният език на
Коментари Харесай

Защо английският не е официалният език на САЩ

Въпреки общоприетото разбиране, британският език не е формалният език на Съединени американски щати. Всъщност това е една от дребното страни на планетата, която не признава публично нито един език. За да разберем за какво, би трябвало да се върнем обратно към зараждането на Съединени американски щати и амбициозните идеали на бащите-основатели.

По света почти 180 страни имат формален език, а повече от 100 – даже няколко публични. Страната, която сега държи върха за най-вече, е Боливия - 37 публични езика, в това число испански и десетки езици на коренното население.

Държавите одобряват публични езици, с цел да основат универсално средство за връзка в своето ръководство, което улеснява очертаването и определянето на неща като закони, права и други Това може да се употребява и като инструмент за поощряване на националното единение и опазване на културната еднаквост.

Въпреки това, когато Съединени американски щати се появяват през XVIII в., те имат други хрумвания на напред във времето, а точно идеалите за самостоятелна независимост и тъждество.

Макар че през 1700 година британският език се утвърждава като най-доминиращия в американските колонии, към момента има обилни елементи от популацията, които приказват на родния си език от своята татковина: немски, холандски, фламандски, френски, датски, норвежки, шведски, полски, галски, португалски, италиански и други

Като мултикултурна страна на мигранти, говорещи разнообразни езици, се считало за незаслужено да се избира един език пред различен. През 1780 година Джон Адамс предлага на Континенталния конгрес британският език да стане формален език на Съединени американски щати, само че това е сметнато за " недемократично и застрашаващо персоналната независимост ".

Съществува градска легенда, съгласно която Конгресът е бил доста покрай това да утвърди немския език за формален, само че това не е минало заради един-единствен глас, подаден от Фредерик Мюленберг, първият в историята ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Тази история обаче е изцяло опровергана като мит.

В Съединени американски щати няма формален език на федерално равнище, само че 32 от 50-те американски щата и всичките пет американски територии са признали британския език за формален на локално равнище.

Освен това през последните десетилетия се вършат непрекъснати опити за въвеждане на британския език като формален език на Съединени американски щати. Дори неотдавна, през 2023 година, републиканските сенатори Джей Ди Ванс от Охайо и Кевин Креймър от Северна Дакота внесоха законопроект за оповестяване на британския език за формален език на страната.

Много от тези опити са подбудени от страха, че британският език умира, само че това е много сензационно - и безпричинно - изказване.

Последните данни от преброяването на популацията демонстрират, че 78,3% от нацията приказва единствено на британски у дома. Макар че това е малко по-малко спрямо предходния набор от данни (78,7 % през 2013-2017 г.), явно е, че британският господства. Вторият най-разпространен език в Съединени американски щати е испанският, само че 61% от испаноговорящите в допълнение могат да приказват британски " доста добре ".

Езиците непрестанно се развиват - и Съединени американски щати за следващ път не вършат изключение. Лингвистите оповестяват за няколко промени в метода, по който хората приказват в Съединени американски щати, спрямо миналите десетилетия. Например откривателите означават по какъв начин класическият южняшки акцент изчезва. Обратно, на други места се раждат нови акценти вследствие на културното разбъркване сред испански и британски говорещите.

Някои детайли на британския език в Съединени американски щати може и да се трансформират, само че скоро няма да изчезнат.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР