Въпреки многократните изявления на Турция, че има за цел да

...
Въпреки многократните изявления на Турция, че има за цел да
Коментари Харесай

ЕП попари Ердоган - отказа да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС

Въпреки многократните изказвания на Турция, че има за цел да стане член на Европейски Съюз, през последните две години страната поредно отстъпва от уговорките си по отношение на процеса на присъединение. Това се показва в отчет на Екологичен потенциал, признат във вторник с 448 гласа " за ", 67 гласа " срещу " и 107 гласа " въздържал се ".

Европейският парламент приветства неотдавнашното леко усъвършенстване на цялостните връзки сред Европейски Съюз и Турция, по-специално разговорите на високо ниво. Членовете на Екологичен потенциал обаче акцентират, че това засилено съдействие е съществувало паралелно с постоянните спорове, защото връзките със прилежащите страни членки на Европейски Съюз остават сложни.

В отчета се показва продължаващото утежняване на ситуацията с правата на индивида в Турция. Евродепутатите показват страдание за продължаващия юридически и административен напън върху гражданското общество и бранителите на правата на индивида, юристите и публицистите и приканват Европейска комисия да даде задоволително финансиране за продемократичните старания в Турция.

Приветствайки готовността на Анкара да посредничи в съветската война против Украйна, Екологичен потенциал акцентира жизненоважното значение на положителното съдействие сред Европейски Съюз и Турция в региона на външната политика и политиката на сигурност в актуалните сложни времена и благодари на страната за твърдото придържане на Турция към НАТО и Европейски Съюз.

Докладът приветства напъните на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света и отбелязва непрекъснатото даване на финансиране от Европейски Съюз за тази цел, което членовете на Екологичен потенциал се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите поддържат и предлагането на Европейска комисия за започване на договаряния за актуализиране на взаимноизгоден митнически съюз, само че предизвестяват, че Европарламентът ще поддържа постигането на дефинитивно съглашение единствено в случай че са изпълнени нужните демократични условия по отношение на правата на индивида и главните свободи, зачитането на интернационалното право и добросъседските връзки.

Екологичен потенциал отбелязва, че на този стадий не може да обоснове смяна на позицията си по отношение на формалното краткотрайно прекратяване на договарянията за присъединение с Турция, които са в застой от 2018 година насам. Като се опълчва намерено на обвързващите решения на Европейския съд по правата на индивида по отношение на делото на Осман Кавала и други, актуалното турско държавно управление съзнателно унищожи всички желания за обновяване на процеса на присъединение към Европейски Съюз на този стадий, прибавят евродепутатите.

Освен това Екологичен потенциал приканва Турция да преглежда добросъвестно заявките за участие на Финландия и Швеция в НАТО, да се ангажира градивно с напъните за разрешаване на възможни нерешени въпроси и да се въздържа от оказване на непозволен напън в този развой.

При актуалните съществени условия е значимо всички съдружници на НАТО да работят далновидно и бързо да ратифицират протоколите за присъединение на двете страни, безапелационни са евродепутатите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР