Въпреки мнението на повечето икономистите, че цените тръгват надолу и

...
Въпреки мнението на повечето икономистите, че цените тръгват надолу и
Коментари Харесай

Кабинетът свали планирания таван на търговската надценка до 10%

Въпреки мнението на множеството икономистите, че цените потеглят надолу и няма смисъл от ограничения, кабинетът продължава да разисква такива.
 Таван на комерсиалната надценка: по какъв начин политиците използват цените Таван на комерсиалната надценка: по какъв начин политиците използват цените
Министърът на стопанската система Никола Стоянов разгласи в изявление пред Би Ти Ви, че първичното желание веригите да осведомят Комисията за отбрана на потребителите, в случай че поставят на някои артикули надценка, надхвърляща 20-25% е сменено с 10%.

" Ако не реализираме някакво съглашение, - самите участници на пазара да наложат за избран интервал от време таван на някои цени, ние ще наложим таван на надценките. Първоначално концепцията беше този таван да е сред 20% и 25%, в този момент по-скоро клоним към 10% ", разгласи той.
Той посочи, че таванът ще зависи от това за какъв брой на брой артикули ще е в действие - колкото повече са, той ще е толкоз по-висок. Обяви, че до две седмици ще има изясненост за съответния механизъм.

В отговор на въпрос удостовери, че този таван ще важи освен за веригите.

" Бих споделил, че борим цените още от януари предходната година. През февруари официализирахме тази битка, да подчертая - с цените, не с комерсиалните вериги. Със сигурност не сме постигнали още резултатите, които желаеме, не сме и очаквали да стане бързо ", добави той.

Обяви, че има насъбрани структурни проблеми с години, които държавното управление не може да реши, само че счита да даде хрумвания за това на Народното събрание.

По думите му тази седмица евентуално ще бъде показан и уеб сайтът, в който още се разгласяват цените на съществени храни в България и в други страни в Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР