Въпреки лошото и дъждовно време стотици старозагорци се събраха пред

...
Въпреки лошото и дъждовно време стотици старозагорци се събраха пред
Коментари Харесай

Лошото време не спря старозагорци да се поклонят пред будителите  

Въпреки неприятното и дъждовно време стотици старозагорци се събраха пред паметника на Митрополит Методий Кусев, с цел да се преклонят пред делото на националните будители и да отдадат респект на първия старозагорски митрополит. 

Преди общоградския обред заупокойна божествена света литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в храм „ Св. Теодор Тирон “. След нея владиката, свещеници и жители се поклониха пред гроба на дядо Методий. 

Пред паметника на митрополита на входа на едноименния парк митрополит Киприан и свещеници отслужиха молебен за здраве и триумфи.

„ Нужен е бил пламък за народа ни. Будители са държали този пламък жив със силата на вярата. Имали са нещо в обилие и това е вярата “, сподели владиката и прикани образецът на будителите да въодушевява и да подражаваме на делата им за богатството на родината. 

С песента „ Хубава си, моя горо “ църковният хор при катедрален храм „ Св. Николай “ подвигна прочувствения заряд и жители пяха дружно с хора.

Драматизация по част от „ История славянобългарска “ показаха девойките и момчетата от Театрална студия „ Движение “ при Народно читалище „ Св. Климент Охридски 1858 “ пресъздадоха с доста жар част от „ История славянобългарска “. 

Стихчета и песни за будителите и Стара Загора извършиха малчуганите от вокална група „ Славейчета “ при Детска градина N 35 „ Свобода “. 

„ България има два свети празника на духовността - 24 май и 1 ноември. Днес е празник, в който можем да се поклоним пред всички стожери на духовността през вековете. Пред всички, създавали обич към книгата и литературата в Стара Загора, онази плеяда от художници, поети, духовници, които вършат града важен. Ние си имаме свое място, с цел да се поклоним пред тях и това е паметникът на митрополит Методий Кусев, едно от знамената на българската нематериалност, модел за подражателство от наследниците. Честит празник, старозагорски будители “, сподели в словото си заместник-кметът Иванка Сотирова. 

Венци и цветя на благодарност бяха поднесени от община Стара Загора, общинския съвет, регионалния шеф, Старозагорската света митрополия, представители на публични организации, политически партии и жители. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР