Въпреки финансовата помощ от международни организации, ООН изчисли, че икономиката

...
Въпреки финансовата помощ от международни организации, ООН изчисли, че икономиката
Коментари Харесай

ООН оцени разходите за възстановяване на Украйна на 411 млрд. долара

Въпреки финансовата помощ от интернационалните организации, Организация на обединените нации пресметна, че стопанската система на Украйна ще бъде в застой през 2023 година Разходите за възобновяване на инфраструктурата на страната вследствие на военните дейности също са се нараснали: Организация на обединените нации прави оценка нужната за това сума на 441 милиарда $, се споделя в отчета на Организация на обединените нации " Световната икономическа обстановка и нейните вероятности ".


Организация на обединените нации отбелязва, че през 2022 година стопанската система на Украйна е изгубила по-голямата част от индустриалния си потенциал и енергийната си инфраструктура и ще се свие с 29,1% през 2023 година " Дългосрочните вероятности зависят от продължителността и интензивността на войната и от способността на страната да финансира възобновяване, чиито разноски се правят оценка на 411 милиарда $ ", се споделя в отчета.

В края на март Световната банка увеличи оценката за възобновяване на Украйна на 411 милиарда $. Преди това тя го оценяваше на 349 милиарда $. На 4 май украинският президент Володимир Зеленски оцени вредите за страната му от военния спор на 400 милиарда $.

През октомври 2022 година Европейският съвет му разпореди да създаде механизъм за прекачване на поднадзорни съветски активи за възобновяване на Украйна. През април Европейската комисия позволи конфискуването на съветски активи за репарации на Украйна. През 2022 година Банката на Русия оцени размера на блокираните активи на 300 милиарда $./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР