Въпреки че Цветница се празнува точно седмица преди края на

...
Въпреки че Цветница се празнува точно седмица преди края на
Коментари Харесай

Пет традиционни ястия за трапезата на Цветница

Въпреки че Цветница се чества тъкмо седмица преди края на Великденския пост, по традиция през днешния ден се разрешава потреблението на риба и яйца. Не се разрешава обаче лой в ястията на Цветница.

Редом до останалите обичаи за този християнски празник се подрежда и празничната софра на Цветница, с която би трябвало да отпразнуваме влизането на Исус Христос в Йерусалим.

Ако държите да спазите обичаите за Цветница, пригответе тези ястия за околните си. Не забравяйте също и че днешния ден е празник на цветята, с които честваме към този момент настъпилата пролет, и по тази причина може да декорирате всяко едно от блюдата с цветни акценти.

Ястия с риба

Рибата би трябвало да се подготви на фурна, като наложително се заобикаля мазнината. Може обаче да я овкусите с бира, оцет, черен пипер и сол. Може да добавите и други подправки по ваш усет, а най-после да полеете ястието с лимонен сок.

Пролетни салати

 Салата

Пролетната салата с яйца, маруля, зелен лук и репички е обичайната както за този празник, по този начин и за Великден. На някои места към салатата прибавят и кълнове като знак на плодородието, което се чака през годината.

Баница с лапад или коприва

 Баница с лапад Снимка: Русиана Михайлова

Зелените ястия са присъщи за този интервал от годината, защото по-често можем да открием пресни коприва и лапад. На Цветница те най-често се подготвят във тип на баница.

Питка Цвете

 Питка Цвете Снимка: Ели

За Цветница се подготвя и питка цвете, която обаче би трябвало да е постна. За нея ще са ви нужни брашно, сол, сода за самун и оцет. Замества се и се оформя като цвете, а откакто е подготвена се украсява с върбови клончета.

Ястия с фасул

 Боб

Ястията от пресни зеленчуци, фасул, ориз или жито също са обичайни за трапезата на Цветница, като към тях можете да добавите и гъби. За празника може да приготвите и яхния от сушени чушки или картофена яхния.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР