Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че можем да

...
Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че можем да
Коментари Харесай

Пандемия от коронавирус - да или не?

Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че можем да се сблъскаме с пандемия на китайския ковид, към момента има комплициране по отношение на това дали световната заплаха към този момент е реалност. Самият орган на Организация на обединените нации частично е отговорен за това.
Световната здравна организация (СЗО) предходната седмица увеличи равнището на световната коронавирусна опасност до " доста високо ", предупреждавайки, че световният пик на COVID-19 епидемията може би следва. СЗО, обаче, към момента публично не е оповестила пандемия - макар че доста хора, в това число водещи медицински специалисти, размишляват дали това към този момент не е действителност.
Защо СЗО към момента не е заявила широкомащабна пандемия до момента? Причината, непозната на множеството от нас, е, че основаната в Женева институция реформира своята шестстепенна оценка на равнището на риска за здравето в международен мащаб, която се употребява за систематизиране на последния стадий като " фаза на пандемия ".
Новите формулировки
СЗО издаде новото си най-високо равнище на опасност – Епидемична обстановка в региона на публичното опазване на здравето (PHEIC) във връзка с COVID-19 в края на януари. Това значи, че в този момент учени и историци, а не здравният орган на Организация на обединените нации, би трябвало да дефинират дали сме или не сме изправени пред пандемия.
Така че в този момент националните, държавните и районните здравни институции би трябвало да издават спомагателни здравни предизвестия отвън равнището на опасност за PHEIC, в случай че пожелаят.
" Дойче Веле " беседва с доста лекари и здравни специалисти за новата система за оценка на опасността на СЗО, като се оказа, че не всички са наясно с измененията в критериите за оценка. Това демонстрира, че националните и интернационалните здравни органи би трябвало да подобрят връзката си при рецесии.
Отчаян " апетит " за достоверна информация
Получаването на надеждна информация за огнищата на COVID-19 е същинско предизвикателство. Някои национални органи на опазването на здравето, сходно на публицистите, са принудени да търсят достоверни и надеждни източници на информация. Наскоро огромна държавна институция се свърза с " Дойче Веле ", с цел да разбере немската медия е получила данните си за световния брой коронавирусни инфекции и възобновявания. Отговорът: от реномиран американски университет.
Това е безредна обстановка, в която приемането на очаквания данни става все по-трудно. Но хленченето не оказва помощ. Вместо това би трябвало да приемем, че с бързото разпространяване на COVID-19 информацията, която е налична сега след часове ще бъде остаряла. И определянето дали разпространяването на COVID-19 се класифицира като зараза, която може евентуално да ескалира в пандемия или към този момент би трябвало да считаме че светът е в положение на пандемична болест, в действителност е въпрос на семантика.
Единственото, което в действителност има значение на този стадий, е, че лекарите, здравните чиновници, съответните държавни служби, както и елементарните жители би трябвало да подхващат верните стъпки и да работят отговорно.
За множеството от нас това значи да заобикаляме огромни събития и скупчвания на доста хора и постоянно да си мием ръцете. Ако видим признаци на грип или простуда, би трябвало да останем у дома, вместо да продължим да вървим на работа, боледувайки " на крайник ".
И в случай че признаците не престават и се утежняват, би трябвало да се обадим на персоналния си доктор, с цел да потърсим съвет. Не ходете в кабинета му персонално, защото по този начин ще рискувате разпространяването на вируса и измежду други негови пациенти и даже здравето на самия доктор. Обадете се по телефона, изключително в случай че имате подозрение, че може да сте заболели от COVID-19 - тъй като да вземем за пример сте ходили в регион с доста случаи или сте контактували с хора, които към този момент са заболели. В България телефонът е 02 807 87 57.
Автор: Фабиан Шмид, " Дойче Веле ". Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР