Въпреки че слънцето все още не е толкова силно, а

...
Въпреки че слънцето все още не е толкова силно, а
Коментари Харесай

Храните, които ни предпазват от слънцето

Въпреки че слънцето към момента не е толкоз мощно, а температурите - задоволително високи, в този момент е верният миг да помислим за отбраната на кожата от UV лъчите . Тя ни е нужна освен когато сме край морския бряг, а и през всеки различен топъл ден.

Слънцезащитните артикули към този момент оферират разнородни други възможности на външна отбрана на кожата от нездравословното въздействие на слънцето. Но има и различен метод да го обезвреждаме - до известна степен, и това е посредством питателните субстанции, която одобряваме.
 Снимка 426503

Антиоксиданти

Храната въздейства на положението на кожата ни по разнообразни способи. Антиоксидантите особено се борят с някои от най-честите увреждания на кожата, които можем да получим.

Каротеноидите , които пигментират оранжевите и червени плодове и зеленчуци, дават естествена отбрана на кожата от слънчевите лъчи. Те, дружно с полифенолите , които се съдържат в зеления чай да вземем за пример, се натрупват в кожата и стопират лъчи с друга дължина, като по този метод предотвратяват увреждания.

Тези субстанции са мощни антиоксиданти, както и витамините С и Е , и защищават от свободните радикали, генерирани от UV лъчите, и отрицателното им въздействие върху кожата. То се показва най-много в ранни признаци на стареене, както и в карциноми.
 Снимка 426521

Въпреки позитивния резултат на антиоксидантите върху естествената ни отбрана от нездравословните слънчеви лъчи, добре е да не прекаляваме с техния банкет и той да бъде редуциран единствено до естествено набиране посредством храни.

Фибри

Перфектно допълнение към резултата на антиоксидантите са фибрите в плодовете и зеленчуците. Те са храна за специфична бактерия в червата, която прави кожата ни по-малко податлива на раздразнения и изсушаване.

Ето какво да включим в лятната си диета, с цел да бъдем предпазени и от вътрешната страна.

Доматите са богати на ликопен - антиоксидантен пигмент, който минимизира резултата от слънчевото изгаряне. Според разнообразни проучвания, 10-седмична постоянна консумация на домати може да ни защищити от болката, зачервяванията и беленето в резултат на прекалено излагане на слънце.

В сладките картофи и спанакът има бета каротен, който също редуцира зачервяванията и възпаленията. Други храни, богати на него, са моркови, манго, кайсии и пъпеш.
 Снимка 426519

Нарът, гроздето, малините и къпините оферират слънцезащита с помощта на полифенолите си.

Портокалите, грейпфрутите, лимоните и кивито са богати на витамин С - антиоксидант, който освен ни защищава от слънцето, само че и укрепва имунитета, написа CNN.

Мазните риби имат високо наличие на омега 3 мастни киселини. Те защищават от кожни възпаления и ракови формирания.
 Слънцезащитният крем, производството на витамин D и стопират ли го продуктите със SPF
Спира ли слънцезащитният крем производството на витамин D

Как да извлечем единствено изгоди

Кафето също попада в листата с рекомендации за вътрешна слънцезащита. Според разнообразни проучвания, кофеиновата напитка понижава с към 20% образуването на меланоми. Зеленият чай също е добър избор, както към този момент поменахме.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР