Въпреки че размерите му не позволяват Делян Пеевски да мине

...
Въпреки че размерите му не позволяват Делян Пеевски да мине
Коментари Харесай

Le Monde: Делян Пеевски е най-могъщият и мразен олигарх в България

Въпреки че размерите му не разрешават Делян Пеевски да мине неусетно, никой не знае къде тъкмо се намира. Името му се чува по улиците на София всяка вечер от месец юли насам. Но този 40-годишен предприемач остава незабележим. Едно нещо е несъмнено - той не се намира в Народното събрание, след избирането си за народен представител през 2009 година Има още нещо несъмнено - единствено за едно десетилетие той се е трансформирал в най-влиятелния и ненавиждан олигарх в страната,.
Поне в очите на протестиращите против корупцията. “Хората се опасяват от него ”, твърди юрист Николай Хаджигенов от “Отровното трио ” - уредници на митингите в столицата.
В новата си история България е обитаема от олигарси. Съдбата на Делян Пеевски е много завладяваща. Роден през 1980 година в София мъжът с прякор “Шиши ” (дебел) е толкоз авторитетен, че може да се счита за съ-премиер на страната, твърди Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд.
“Той е знак на нефункциониращите ни институции, които са в хватката на олигарси и обслужват техните ползи ”, отсича магистратът. Панов упреква Пеевски в сметкаджийство с премиера Бойко Борисов и използването на подкрепи от страна на основния прокурор Иван Гешев, който все отхвърля да стартира следствие за “тъмните ъгълчета ” в кариерата на Пеевски.
Главата на държавното управление постоянно е отричал сходни обвинявания.
“, изяснява министър председателят Бойко Борисов през май. Тогава той употребява същият прякор “Шиши ” и съобщи, че същият човек стои зад главния му политически зложелател - президентът Румен Радев. Прокуратурата също е намесена, само че институцията ясно демонстрира, че в никакъв случай не е имала защо да укорява олигарха.
Предстои да стане ясно кой в действителност е Делян Пеевски. Самият той поддържа мистерията жива. Потърсихме го от “Le Monde ”, само че той не откликна. Според формалната му биография, той е най-обикновен член на опозиционната партия на турското малцинство в България - Движение за права и свободи. Той е член на групировката без да принадлежи към малцинството. През 2013 година в една от дребното си обществени появи, Пеевски се разказа като “успешен ” и обект на “публичен линч и демонизация на най-високо ниво ”, написа френската медия, представена от Фрогнюз.
По това време десетки хиляди негови сънародници излязоха по улиците, с цел да се разгласят срещу назначението му за началник на Държавната организация за национална сигурност едвам на 32-годишна възраст. Пеевски бе заставен да си тръгне от поста единствено за ден. Тогава той съобщи на съперниците си: Обещавам ви, че правната система ще се погрижи за вас.
Тъмната история на парите
Кариерата на господин Пеевски стартира през 2001 година във Варна. На тези години той е елементарен студент, само че съумява да стане админ на пристанището при много съмнителни условия. Малко по-късно майка му, Ирена Кръстева, която ръководи собствен личен бизнес, беше назначена за шеф на националната лотария - решаваща позиция в тази страна, където
Връзката на младия Делян с татко му е много бурна. Той е подавал недоволства против личния си наследник и то няколкократно.
Много бързо Пеевски става част от политиката. Оглавява младежката организация на партията на цар Симеон II , който е министър председател в интервала 2001-2005 година, откакто се връща в страната от заточение. През 2005 година Пеевски получава първата си държавна работа, едвам приключил университет. Работи няколко месеца като прокурор - характерна функционалност за българската правосъдна система, където основният прокурор има своя лична полиция. По това време към този момент Пеевски работи като " органът, който може да уреди всички проблеми с страната ", показва Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд - неправителствена организация, почнала следствие против Пеевски.
Обвиненията за изнудване
2007 година се оказва преломна за Пеевски. България се причислява към Европейския съюз. Мнозина се надяват, че ще се постави завършек на корупцията. Младежът е на път да подаде оставка от поста си зам.-министър по ръководство на бедствията и повредите от квотата на Движение за права и свободи. Тогава се разиграва огромен корупционен скандал. По изказвания на шефа на “Булгартабак ” Христо Лачев, Пеевски му оказвал напън и го изнудвал. Започнато е дело, което завършва няколко месеца по-късно. Въпреки всичко, сянката на Пеевски обаче ще продължи да надвисва над страната в годините и по-късно.
По същото време, през юли 2007 година Ирена Кръстева купува няколко медии, в това число вестниците “Телеграф ” и “Монитор ” - стълбовете на нейната медийна империя. За да го направи, майката на Пеевски взима заем от няколко милиона евро от КТБ - банка, която няколко години по-късно банкрутира, откакто е просперирала при зората на “Шиши ”. Собственикът Цветан Василев е упрекнат, че е желал да убие господин Пеевски. Василев бяга от правосъдното произвеждане в Сърбия, където продължава да твърди, че зад падението му стои точно олигархът.
 Червен народен представител към Гешев: Забогатял ли е Делян Пеевски след източването на КТБ? Червен народен представител към Гешев: Забогатял ли е Делян Пеевски след източването на КТБ?
Инициалите Директива за птиците участват в някои от конфискуваните ръкописни бележки, а против тях са отбелязвани суми за милиони. Въпреки това името на Пеевс...
Банкерът не е единственият конкурент на Пеевски, който е избрал изгнанието. Най-скорошният образец е Васил Божков, прочут като “Черепа ” - безгранично богат злобен
хазартен магнат, който живее в Дубай от началото на 2020. Божков бяга след повдигнатите му обвинявания за данъчни измами и проведена престъпност.
“Господин Пеевски постоянно е желал да стане част от бизнеса ми и употребява основния прокурор против мен ”, твърди той от златната си изгнаническа клетка, до момента в който цялата му антична сбирка се изземва в София.
Междувременно, медиите на Пеевски се надпреварват в обвиняванията си против двамата олигарси и
Движение за права и свободи от своя страна се държи по едно и също време студено, само че и топло с държавното управление. Партията отхвърля да поддържа премиера Бойко Борисов, само че застава зад него по време на решаващи гласувания. Това е много особена политическа групировка, която рядко обикаля страната в предизборни акции, само че постоянно печели към 10% от гласовете, с помощта на правилния си електорат. Според съперници той даже е заплатен. Това обаче е задоволително за Движение за права и свободи, която играе значима роля в конфликта сред проевропейци и русофили в Народното събрание.
И тъкмо както партията, в която членува, господин Пеевски има една единствена обществена среща в цялата си кариера. Гласува при засилена защита, която да не позволява камери. Това не му пречи по никакъв метод да бъде определен цели два пъти за евродепутат - пост, от който се отхвърля всякога.
По време на 11-годишния си мандат в Народното събрание, Пеевски съумява да забогатее доста. През 2013 година декларацията за положението му се състои от два жилището в София, къща, опел и 17 000 лв. в банката. През 2015 година заявява 1.1 милиона лв. в дивиденти, дялове и серия от сенчести задгранични компании. През идващите няколко години се появяват 4 милиона в банковите му сметки и дълг от 30 милиона евро.
 Le Monde: Главният прокурор, „ недосегаемата “ фигура на българската правосъдна система Le Monde: Главният прокурор, „ недосегаемата “ фигура на българската правосъдна система
Два етажа разделят офисите им във внушителната правосъдна палата в София, само че ги разделят светове. На втория Лозан Панов, първият арбитър на стр...
Как съумява да стане толкоз богат, след фамилната компания няма даже личен уеб страница?
На публицист който съумя да му зададе този въпрос, възползвайки се от една от редките му изяви, Пеевски просто отговори " Стига " и приключи изявлението.
" Такова замогване в границите на една година би било задоволително да се стартира следствие, само че основният прокурор в никакъв случай не е посмявал ", декларира депутатът от социалистите Антон Кутев
Компаниите в Дубай
Поколения проверяващи публицисти се специализират в това да проследят активите му. В подмяна получават десетки смъртни закани.
" Използва компании в Дубай ", показва Атанас Чобанов от проверяващия уебсайт " Биволъ ", който съумява да се допре до презентация на PowerPoint, в която са изброени няколко активи, в това число компания за разпространяване на вестници, печатница или " Булгартабак ", приватизирана през 2011 година Компанията е купена от каскада непрозрачни офшорни компании, преди да бъде забъркана в трафик на цигари от Турция.
 Христо Иванов към основния прокурор: Проверявате ли договорката за Булгартабак и Пеевски? (ВИДЕО) Христо Иванов към основния прокурор: Проверявате ли договорката за " Булгартабак " и Пеевски? (ВИДЕО)
Държавата може да си върне 200 млн. лв. от " Булгартабак " поради неизпълнени условия по приватизационния контракт. Това твърди водачът н...
" Длъжни сме да наблюдаваме неговите близки или обвързваните с него юристи или да гледаме компаниите, които популяризират във вестниците му ", изяснява Николай Стайков.
Повечето от тези компании имат едно общо нещо - или вегетират, или афишират банкрут.

“Всеки магистрат, който посегне на ползите му, би трябвало да се приготви за медийна офанзива ”, отбелязва Лозан Панов.
“Колегите ми се опасяват, че в случай че някой напише името им в търсачката на Гугъл, ще попадне на публикация за тях във вестник “Монитор ”, добавя Антон Кутев.
Това инцидентно ли е?
 Аферата КТБ: Искал ли е Цветан Василев да съди Пеевски за невърнати пари? (ВИДЕО) Аферата " КТБ ": Искал ли е Цветан Василев да съди Пеевски за невърнати пари? (ВИДЕО)
Премълчаното с етикет " Делян Пеевски " по отношение на КТБ - това е главният акцент във втория материал от поредицата на неправителствената орг...
" Господин Пеевски не пречи на публицистичната ни линия. Правим същинска публицистика. Никой арбитър не би трябвало да играе политика - сподели тя, - по тази причина нарекохме Лозан Панов народен срам “, декларира Любомира Будакова, основен редактор на ежедневник " Монитор ".
Огледалните техники
Сайтовете на олигарха насочват вниманието си и към неправителствената организация " Репортери без граници " (RSF). Тя е ненавиждана поради това, че се осмели да сложи България на най-лошото място в Европейски Съюз в класацията си за свободата на словото. Пеевски бе избран като " знак на корупцията и тайното съглашение сред медиите, политиците и олигарсите ".
" Те ме ненавиждат и непрекъснато ме нападат, казвайки, че сме манипулирани от този и оня ", показва Полин Адес-Мевел от RSF, която от дълго време дава отговор за Централна Европа.
“Скандалните медийни известия на господин Пеевски може да наподобяват безобидни за рационалните мозъци. Но плашат доста българи. Използват огледална техника. Щом публикуваме нещо за тях, те употребяват същата форма и декларират, че сме манипулирани от олигарси ”, показва проверяващият публицист от в. " Капитал " Росен Босев.
Целта? Да се сътвори комплициране. България да се възприема като страна, която е “игрална площадка ” на олигарси. И тук идва неподправената истина: Докато всички негови съперници или бягат, или са преследвани от правораздаването, господин Пеевски остава единственият оживял от клането. Основната жертва е българската народна власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР