Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към

...
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към
Коментари Харесай

Коприва с просо и сирене на фурна

Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то като че ли е изгубило наличие на трапезата ни. Ползите от него са безспорни, питателните му стойности са по-високи от тези на по-прехвалената, комбинира се отлично с всевъзможни зеленчуци поради относително неутралния си усет, подготвя се бързо и цената му е пъти по допустима от набедените за " супер " храни.
140 гр. коприва (една торба)
или 1 буркан коприва
1 бр. тиквичка - 250 гр.
150 гр. просо
60 гр сирене
1 бр. яйце (XL размер)
1 с.л свеж копър
черен пипер
3 с.л. зехтин +

Просото е богато на калий, манган, магнезии, желязо, фосфор, превъзходен източник на белтъчини,, витамини от B групата. Въобще това е храна, която изиграва значима роля за кожата и косата, мускулите, имунитета, обмяната на веществата, психическото здраве. Има невисок и е подобаващ за хора с нетърпимост и алергии към глутен. Може да се откри на здравословните щандове, а уповавам се - скоро и паралелно до зърнените култури. Където му е и мястото.

Копривата наквасвам за 3-4 минути в купа с вода, с цел да омекоти, в случай че е останала някаква пръст, а след това благодарение на гевгир измивам добре под течаща вода.

В тенджера със завряла вода изсипвам копривата, сварявам към минута - колкото напълно леко да омекне. Оставям си една чаша от водата за чорба.

Махам най-едрите дръжки и разрязвам на ситно попарената коприва. Тъй като тази коприва е единствено връхчета, дръжчиците са меки и след сготвяне не са неприятни.

Същевременно измивам добре с няколко води просото, изсипвам в авансово вряща вода и сварявам до леко разпукване на зърната, отцеждам.

Измивам тиквичката и я настъргвам на ситно ренде. Отцеждам соковете от тиквичката (взимаш с шепа настърган зарзават и изстискваш), резервирах течността, която прибавих към супата, за която ще стане въпрос по-долу.


В купа разбърквам охладеното просо, нарязаната коприва, настърганата тиквичка, прибавям 1 яйце, наситнен копър, зехтин, черен пипер. Не поставям сол поради сиренето, само че това е въпрос на усет.

Намазнявам добре със зехтин съд от всички страни и изсипвам сместа, притискайки добре с лъжица, с цел да се уплътни.

Пека в авансово загрята на 220 градуса фурна за към 25 минути.

Сервирам с домашно кисело мляко.

Правя конкретизиране, че използвах 1/4 от тази примес за изработката на. Но вие можете да си употребявате цялата, в случай че имате подобаваща тавичка. Когато постилате сместа, дано тя да е се дебелина към два пръста и половина
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР