Въпреки че представители на Община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната

...
Въпреки че представители на Община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната
Коментари Харесай

Мальовица пази автентичната визия и духа на легендите

Въпреки че представители на Община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната организация по горите, Регионалната ревизия по околната среда и водите, Министерството на туризма и други институции не откриха нарушавания свързани с капиталовата стратегия за възобновление на комплекс Мальовица, въпреки всичко се пробва обществено да се прокарва внушението, че има нещо гнило в развиването на комплекса, което е надалеч от истината. Дори зложелателите признаха, че макар че повече от 30 години курортът е бил безстопанствен и пропуснат от туристите, напоследък той последователно се възвръща и възражда. В медиите се появиха обвинявания в „ липса на бистрота “ във връзка бъдещото развиване на курорта, които държим да изясним.


Истината е, че Мальовица може би е най-публичният курорт.
Истината е, че никой от актуалните вложители не възнамерява Мальовица да придобие мащабите на по -големите си събратя – Боровец, Пампорово или Банско.


В голям брой изявленията пред медиите управлението на комплекса е заявявало, че там „ няма и няма да има търговски улици, търговски центрове или увеселителни заведения и че комплексът постоянно ще бъде място за ценители на тишината, уюта и природата “.


Второто подстрекателство, че се вземат елементи от Национален Парк Рила също се оказа несъстоятелно, тъй като компанията Агросим е дала на страната част от своите площи за реализиране на правилно картографиране, а не е взимала такива.


Проверките на Мальовица са непрекъснати и това не вреди на комплекса, а е част от работата на институциите. Съвсем естествено е институциите да управляват работата на всяко едно сдружение. Дори и инспекциите от предходната седмица, осъществени от Регионална инспекция за опазване на околната среда София, РДНСК и други потвърдиха, че спекулациите за непозволено сложени светлини на пистите за образуване на вечерни ски спускания, както и построените съоръжения за неестествен сняг са непозволени.

 

Опровергани бяха и изказванията, че се изсичат дървета нелегално. Институциите постановиха, че всички действия са изцяло законни.
От ръководстното на курорта приканват за повече почитание към напъните на всички, заети с развиването му.


Нищо не е даденост. 30 години безвремие в Мальовица, а сега гостите могат да се насладят на очевидно по - положителни и по - безвредни условия, без това да е за сметка на природата. Нима това не е задоволително да оценим и поздравим тези, които направиха толкоз огромна стъпка за възобновяване на курорта? Мальовица е украшение в подножието на върха, което се намира тъкмо преди входа на народен парк Рила, а не вътре в него. Така е било постоянно и по този начин ще остане.

 

Потвърждаваме още веднъж, че тук няма проекти за хотели колоси, МОЛ-ове, търговски улици и нощни клубове. Тук няма даже 1 сергия със сувенири. Как тъкмо се заплашва природата?

 

Плановете за развиване на комплекса са ясни и всичко, което се случва тук е обществено. Мальовица пази достоверната визия и духа на легендите. Подобрените условия я възраждат като място за ценители.


Ще създадем всичко допустимо Мальовица да продължи да бъде визитната картичка на българския алпинизъм, само че и държим да се погрижим и за модерния и образ!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР