Въпреки че не може да бъде погълната или притежавана физически,

...
Въпреки че не може да бъде погълната или притежавана физически,
Коментари Харесай

„Дигитална” храна в света на подобрената реалност

Въпреки че не може да бъде погълната или притежавана физически, тя се вписва в актуалната наклонност AR да ни основава сюрреалистични, невъзможни прекарвания

Подобрената действителност дава неповторим метод да „ опитваме ” цифрова храна
(снимка: CC0 Public Domain)

Дигиталната храна е тук. Онлайн медиите, отдадени на храната, бележат взрив. Но по едно и също време с това те трансформират метода, по който гледаме на яденето и търсим нови заведения за хранене, предписания и рекомендации. Дигиталната храна прави елементарно да опитаме нови аромати и нови усети. Ако се занимавате с предлагането на храна по един или различен метод, би трябвало да сверите часовника си.

Смартфон приложенията прекатурнаха метода, по който си поръчваме ястие, само че надалеч освен процесът на поръчване е променен от новите технологии и обществени медии. Дигиталната храна прекатурва визиите за блюдата и тяхното наличие.

Няма консенсус по отношение на това какво в действителност значи терминът „ цифрова храна ”. За някои това е шерването на изображения на храна в обществените медии за показване на дадена просвета, калории, подготвяне и усет. За други това е игра с усещанията и разбиранията, граничеща с изкуство и парадокс.

Подобрена действителност в чинията

Подобрената действителност (AR, или допълнена реалност) дава неповторим метод да „ опитваме ” цифрова храна. Някои създатели употребяват AR в Instagram, с цел да се заиграят и да обединят индивида и ястията. Така да вземем за пример филтърът „ Bubble Tea ”, наличен в Instagram, трансформира лицето в фешън напитка, където желирани мехурчета се изливат от устата, отворена необятно. С различен филтър, наименуван „ Папая ”, тялото се трансформира в тропически плод, който се рее из природата.

„ Използвам храна, с цел да оживя неодушевените предмети ”, споделя в Medium създателят Роби Консептюел. Той разказва цифровата храна като метод за по-добра връзка с аудиторията си и понижаване на отпадъците. „ Това е повсеместен езин. Всички сме си играли с храната, когато сме били бебета. Просто в този момент играя без боклуци ”.

Също по този начин към този момент е допустимо човек да си поръча храна, като употребява усъвършенствана действителност. AR компанията Kabaq се е съюзила със Snapchat, с цел да предложи на потребителите опцията да видят пица от Domino в среда на усъвършенствана действителност, след което вероятно да поръчат тази пица онлайн.

Поръчката на храна в AR ни разрешава да забележим образци за това по какъв начин ще наподобява нашето ядене, преди да го срещнем в действителния живот. Когато към този момент известният Uber Eats вкара AR в своето приложение, евентуално ще има скок в поръчките, даже единствено поради първичната оригиналност. Представяте ли си – да вършиме пици и да ги продавате на хората посредством усъвършенствана действителност?!

Дигитални заведения за хранене

Бъдещето на храната може да включва и така наречен цифрови заведения за хранене. Използвайки Instagram, човек може да си направи, да вземем за пример, изцяло цифров ресторант, профилиран в цифрови десерти. Всеки десерт съществува като свободно наличен AR филтър в Instagram. За да симулира ресторант в действителния свят, десертите се „ разпродават ”, когато AR филтрите доближат избран брой гледания. Потребителите могат да играят с десертите гратис, до момента в който не бъдат „ разпродадени ” и не бъдат деактивирани.

И въпреки че множеството цифрови храни са реалистични, има място и за напълно фантастични и непознати прекарвания с храна. Въпреки че цифровата храна не може да бъде погълната или притежавана физически, тя се вписва в актуалната наклонност AR да ни основава сюрреалистични, невъзможни прекарвания.

Дигиталната храна може да бъде смешна, сатирична или даже политически оцветена. Улеснена от усъвършенстваната действителност, тя ни потапя в друг вид сензорна игра, която е изцяло нова.

Защо ни въздейства

Човешкият мозък е кадърен да изпитва „ зрителен апетит ” – желанието да гледаме красиви изображения на храната, което води до увеличение на грелина, хормона на глада, който пък приготвя тялото ни за яденето. Тази еволюционна акомодация евентуално идва от времената, когато визията на храна (рядко събитие по това време) е означавало, че следва ястие.

Нещо повече, ние избираме да гледаме изображения на висококалорична храна! Фактът, че мозъците ни имат податливост да харесват изображения на красиви блюда, частично е причина хранително-вкусовите медии да са толкоз сполучливи в цифровите платформи.

Нови благоприятни условия

AR може да се употребява за изпробване с това по какъв начин възприемаме структурата и текстурата на храната, като хрупкавост, слоева конструкция или мекост.

Някои научноизследователски групи даже възпроизвеждат главните вкусови чувства – като сладко, солено, кисело и горчиво – посредством „ цифров вкусов интерфейс ”, който ползва електрическа и термична стимулация на езика. Използвайки катоден ток, откривателите са основали и изпитали даже някои типове аромати.
още по тематиката
Само въпрос на време е този вид технологии да се комбинира с AR и цифровата храна, с цел да се основат неповторими нови прекарвания с ястия. Един образец за сходен опит е планът „ Nourished ”. Той е избран като „ гастрономично прекарване във виртуалната действителност ”.

Проектът репликира съществуващите храни и създава нови типове прекарвания с тях. Авторите му имат за цел да оказват помощ на хората да „ ядат каквото си желаят ”, без значение дали имат алергии, непоносимости и нетолерантности към избрани типове ястие – надлежно и без отрицателни резултати и страдание, че са хапнали от „ неразрешените ” храни.

Дигиталната храна, опитвана посредством AR или VR, е също новаторски метод за другарство с публиката. Тъй като питателните марки целят да продават вкусно преживяване, а не просто артикул, преживяването на цифрова храна би могло да помогне на даден бранд да построи прочувствена връзка с публиката.

Създателите могат даже да прибавят тон към цифровата храна, с цел да подобрят възприемането на усета и удоволствието от храната. И за какво не – съгласно някои проучвания, слушането на музика по време на ястие усилва нашето наслаждение от храната.

Извън ресторантьорството

Въпреки че не можем да живеем единствено с цифрова храна, тя може да ни помогне да се любуваме по-добре на същинската храна и да изберем по-здравословена диета. Например, многократното виждане на изображения на сочни зеленчуци може да усили желанието на хората да употребяват сходни зеленчуци.

Дигиталната храна също може да ни помогне да ядем по-малко нездравословни храни; честото виждане на изображения, представляващи характерен усет (например сладко или солено) може да понижи насладата от тези усети.

Накратко, цифровата храна е новият метод да повлияем на хората, в случай че желаеме да създадем у тях несъмнено отношение. Макар че на пръв взор наподобява извънредно, това решение може да предложи нещо, което липсва на обичайните прекарвания с храненето – нови страсти и прекарвания. Хубавото е, че с изключение на всичко друго, цифровата храна може да се „ употребява ” безпределно и да се споделя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР