Въпреки че инфлацията бавно затихва, а веригите на доставка се

...
Въпреки че инфлацията бавно затихва, а веригите на доставка се
Коментари Харесай

Недостиг на кадри и слабо търсене на стоки мъчат транспортния сектор в ЦИЕ

Въпреки че инфлацията постепенно затихва, а веригите на доставка се възвръщат, транспортният и логистичен браншове към момента са изправени пред редица провокации, свързани основно с неналичието на работна ръка и ниското търсене на артикули. Нещо повече – следи се и растеж в броя на банкрутите на компании, заети в секторите.

Това бе главната наклонност, която очерта Гжегож Силевич, началник на отдела за стопански проучвания за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в „ Кофас “ по време на уебинар на тематика „ С вяра за възобновяване – Превръщат ли се провокациите във благоприятни условия за превоза и логистиката в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)? “.

На въпрос на Economic.bg дали намаляването на таксите за прекосяване през инфраструктурата в страните – какъвто ход предприе България с бонуси в тол таксите – е добра мярка, Силевич съобщи, че

всички ограничения, които имат за цел да понижат разноските на транспортните компании, са положителни, тъй като секторът има доста разноски. “

Въпреки това той счита, че малко страни ще подхващат подобен метод, защото по време на пандемията, а и след нея държавните управления подкрепяха стопанската система посредством помощи за фирмите и семействата. Много страни обаче ги понижават към този момент. Това ще е и основната наклонност през 2024 година

Правителствата усилват разноските си, само че понижават приходите си. Съмнявам се, че множеството ще са съгласни да вършат отстъпки, по-скоро ще се опитат да намерят доходи от разнообразни източници “, предвижда Силевич.

Фактори, които лимитират бизнес интензивността на транспортните компании, са освен неналичието на работна ръка, а и възходящите заплати, които инфлацията на процедура изяжда. Това изясни той, като се базира на разнообразни изследвания.

Данните на „ Кофас “ сочат, че България се подрежда на 5-о място в Европейския съюз по дял на интернационален транспорт от общо превозените товари. На челните места са само Литва, Люксембург, Словения и Словакия. Шосейният превоз господства пред жп и водния в страната – наклонност, която е обща за Европейския съюз.



Фалитите в транспортния бранш обаче порастват през второто тримесечие на годината. Положението в Полша е най-критично, като страната записва максимален брой оповестени банкрути от фирмите в бранша. Следват я Литва и Унгария. В България обстановката е била изключително тежка през първото тримесечие на 2022 година, само че сега страната ни не регистрира сходни отрицателни растежи.


Прогнозите
Настоящата 2023 година е годината, в която икономическият напредък в световен проект се забавя. Подобна наклонност се следи освен в Европа, само че и в Китай. Единствено Индия регистрира нарастване на Брутният вътрешен продукт. Въпреки че се чака през октомври оценката на „ Кофас “ да бъде поправена, то Силевич съобщи, че в края на годината световното Брутният вътрешен продукт ще регистрира растеж от 2.4%.

Според прогнозите най-голямата стопанска система в Европа – Германия – ще се възвърне с растеж от 1.2% през 2024 година „ Кофас “ залага растеж в стопанската система на Индия с 5.8%, а на Китай – с 4.8%.



В момента Европа регистрира слаб стопански напредък, като Германия и Чехия даже записват спад през първата половина на 2023 година Икономиките на Словакия, Словения и Румъния обаче порастват.
Еврокомисията сви прогнозата си за стопанската система и чака по-висока инфлация
Настоящата година не е изключително добра за световната търговия. Тя се свива с 1% през първите три месеца на 2023 година Аутомотив секторът, корабоплаването и преноса на артикули с контейнери и суровините са главните мотори на търговията. От тази наклонност изостава електрониката, което съгласно Силевич, се дължи на това, че високите цени въздействат върху търсенето.

По отношение на цените и инфлацията, Силевич разяснява, че през зимата се чака още веднъж повишаване на електрическата енергия поради по-високото ползване. В момента цените са в застой, след пиковете, които доближиха през 2022 година, движени най-много от войната в Украйна.

Относно възходящите лихви, Силевич съобщи, че сега централните банки са във фаза на изчакване. Централната банка на Полша пък даже е намалила лихвите си – ход, който най-вероятно ще предприеме и Чехия. Въпреки това Европейската централна банка и Фед най-вероятно ще продължат със стягането поради инфлацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР