Въпреки че Ердоган публично прие новите политики, много инвеститори и

...
Въпреки че Ердоган публично прие новите политики, много инвеститори и
Коментари Харесай

Новата икономическа програма на Турция започва да дава резултати, но е нужно време

Въпреки че Ердоган обществено одобри новите политики, доста вложители и анализатори остават скептични във връзка с това по какъв начин ще бъдат приложени. По-големият експорт и вложенията ще бъдат от основно значение за поддържане на растежа. Брутните запаси в задгранична валута, без златото, са нарастнали до към 73 милиарда $ от по-малко от 50 милиарда през май.
Министърът на финансите на Турция прикани за самообладание, до момента в който новите му фрагменти, основно технократи, се пробват да трансформират годините на неприятно икономическо ръководство и да възстановят доверието на вложителите в изпитващата проблеми стопанска система на страната. В първото си изявление за интернационалните медии след назначението си през юни Мехмет Шимшек съобщи пред Financial Times, че се стреми да " възвърне салдото на стопанската система и да смекчи вътрешното търсене " след години на неконвенционална икономическа политика, провеждана по разпореждане на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Шимшек съобщи, че президентът е изразил своята " поддръжка и ангажираност " за осъществяване на поврат в политиката, вследствие на който лихвените проценти са се повишили с повече от 20 процентни пункта след парламентарните избори през май.

Реклама
" Ние сме на прав път. Има мощни доказателства, че доверието се завръща. Но би трябвало да бъдем търпеливи, към момента е предизвикателство ", съобщи Шимшек пред английското издание.
Години разтърсвания
Икономиката на страната, възлизаща на 900 милиарда $, е изправена пред години на разтърсвания, откакто Ердоган притискаше поредно финансовите министри и шефовете на централните банки да вземат решения, които източваха валутните запаси на Турция, караха задграничния капитал да се изтегля и доведоха до рекордно висока инфлация.

Въпреки това президентът промени екипа си за ръководство на стопанската система след изборите, които в последна сметка завоюва след най-оспорваната конкуренция през двете си десетилетия на власт.

Шимшек беше назначен да направлява широкообхватната смяна на политиките, които години наред се основаваха на настояването на Ердоган, че високите лихвени проценти по-скоро предизвикват, в сравнение с лекуват тежката инфлация.
Реклама
" Вече предприехме трагични ограничения ", изяснява финансовият министър. Бившият икономист от Merrill Lynch, който неотдавна се завърна от посещаване в Ню Йорк, където се опита да притегли мениджъри на фондове, съобщи, че политиките ще се съсредоточат върху охлаждането на инфлацията, възобновяване на изчерпаните валутни запаси и намаляването на недостига по настоящата сметка.

По-големият експорт и вложенията ще бъдат от основно значение за поддържане на растежа, споделя Шимшек, като прибавя, че Турция би трябвало да стане по-малко подвластна от потребителските разноски, които подтикват инфлацията.
Много работа за извършване
Въпреки че Ердоган обществено одобри новите политики, доста вложители и анализатори остават скептични във връзка с това по какъв начин ще бъдат приложени, защото при започване на идната година предстоят основни локални избори в огромните градове, в това число Истанбул и Анкара.

Инфлацията, която сега е близо 60% на годишна база, остава извънредно висока и не се чака да спадне до едноцифрено число до 2026 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР