Въпреки че бурно отричаха практиката, и новите управляващи се канят

...
Въпреки че бурно отричаха практиката, и новите управляващи се канят
Коментари Харесай

Инхаус за по-евтино: Купуват спешно БТР-и за армията

Въпреки че бурно отричаха практиката, и новите ръководещи се канят да прескочат публичната поръчка
Със 150 бронирани бойни машини със задвижване 8 по 8 може да се снабди Българската войска, написа. Значително ускорение на покупката става допустимо с утвърждения в сряда от държавното управление меморандум сред България и Финландия. Допълнително у нас може да стартира и произвеждане на бронирани машини със задвижване 6 по 6.

Меморандумът е основа за водене на по-нататъшни договаряния и съгласно него България и Финландия ще уголемяват съществуващото съдействие в региона на стандартните отбранителни технологии за подсилване и възстановяване на техните отбранителни качества, оповестиха от държавната пресслужба.

Подписването на такова съглашение е било поискано от държавното управление в Хелзинки, откакто в края на третия кабинет на Бойко Борисов пропадна търгът за закупуване на нови бронирани бойни машини за пехотата. Единият участник в състезанието бе финландската компания „ Патриа”, вторият - основаният в Швейцария интернационален консорциум „ Дженерал Дайнамикс”.

Търгът пропадна поради прекомерно високи цени - те надвишаваха с доста отпуснатите от Народното събрание 1,5 милиарда лева Тогавашният боен министър Красимир Каракачанов стартира да възнамерява по какъв начин поръчката ще бъде предоставена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере сътрудници за производството на бронираните бойни машини.

Подобна скица бе употребена за ремонта и модернизацията от ТЕРЕМ на 44 танка Т-72 „ Хан Крум” в Търговище. Финландският меморандум дава опция точно за подобен трансфер на отбранителни технологии сред ТЕРЕМ и „ Патриа 1”, надяват се в Министерството на защитата.

Засега в бюджета не се плануват пари за тази договорка.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР