Въпреки че Башар ал Асад все още е изолиран от

...
Въпреки че Башар ал Асад все още е изолиран от
Коментари Харесай

Арабите години наред изолираха Асад, но започва промяна

Въпреки че Башар ал Асад към момента е изолиран от Запада, който го упреква за десетилетието на жестока война в Сирия, в Близкия изток настава смяна. Арабските съдружници на Съединените щати стартират да смекчават изолацията му посредством възкръсване на икономическите и дипломатическите връзки. Удължаването на продължаващото две десетилетия президентство на Асад на изборите през май не промени изключително статута му на парий измежду западните страни, само че неговите сътрудници от арабските страни стартират да одобряват обстоятелството, че той твърдо държи властта.

Хаотичното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан затвърди убеждението на арабските водачи, че те би трябвало сами да дефинират курса си. Очаквайки, че Вашингтон, ангажиран в този момент с предизвикването, което съставлява за него Китай, все по-малко ще желае да се ангажира с Близкия изток, арабските водачи се управляват от личните си цели и най-много по какъв начин как да съживят стопанските системи, потърпевши от дългогодишния и COVID-19.

Някои арабски столици като Кайро, Аман и Абу Даби имат и своите политически съображения. Сред тях са връзките им с най-мощния покровител на Асад - Русия, която оказва напън за реинтеграция на Сирия, както и по какъв начин да противодействат на извоюваното от Иран и Турция въздействие в Сирия. Турция и поддръжката ѝ за сунитските ислямисти в района - в това число в огромна част на Северна Сирия, която остава отвън контрола на Асад - изключително тормози арабските водачи, които имат общи ползи с Дамаск за противопоставяне на ислямистките групировки. Признаците за помиряване сред арабските страни и Дамаск стават от ден на ден - този месец йорданският крал Абдула за пръв път от десетилетие беседва с Асад, само че политиката на Съединени американски щати ще остане усложняващ обстановката фактор.

Вашингтон споделя, че няма смяна в политиката му към Сирия, която изисква политически преход, както е заложено в резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Санкциите на Съединените щати против Дамаск, затегнати по времето на президента Доналд Тръмп, към момента са съществено затруднение пред търговията. Но съгласно анализатори във Вашингтон Сирия надали е приоритет за външната политика на администрацията на президента Джо Байдън. Те означават, че администрацията му към момента не е наложила наказания по по този начин наречения закон " Цезар ", който влезе в действие предходната година и трябваше да ускори натиска против Асад.

След като бяха предизвестени от администрацията на Тръмп да не вършат покупко-продажби с Дамаск, в този момент арабските страни още веднъж повдигат въпроса. " Съюзниците на Съединени американски щати в арабския свят предизвикват Вашингтон да приключи обсадата на Дамаск и да разреши да се реинтегрира в арабския свят ", сподели Дейвид Леш, специалист по въпросите на Сирия в университета " Тринити " в Тексас. " Изглежда, че администрацията на Байдън се вслушва до известна степен ", добави той. Това е симптом за смяна спрямо първите години на спора, когато Сирия беше изключена от Арабската лига и редица страни, в това число Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства, подкрепяха някои от бунтовниците, сражаващи се против Асад.

Премахване на бариерите

Продължаващият от 10 години спор, почнал от национално въстание въстание против Асад по време на Арабската пролет, аргументи гибелта на стотици хиляди, принуди половината население на Сирия да напусне домовете си, а милиони бежанци да избягат в прилежащи страни и Европа. Бунтовниците, противопоставящи се на Асад, към момента държат територии в северната част на страната с поддръжката на Турция, а региони в източната и североизточната част на страната са под контрола на ръководените от кюрди сили, подкрепяни от Съединени американски щати.

Конфликтът още не е решен, само че Асад си възвърна контрола над по-голямата част от Сирия, главно с помощта на Русия и Иран, които постоянно бяха по-заинтересувани от неговото оцеляване, в сравнение с Вашингтон от отстраняването му, даже когато по следени от бунтовниците региони бяха употребявани химически оръжия.

Начело на смяната в политиката на арабските страни е Йордания, южната съседка Сирия, страна със слаба стопанска система и проблеми в връзките с богатата си съседка от Залива Саудитска Арабия. Границата сред Сирия и Йордания беше напълно отворена за търговия предишния месец. Аман е и движещата мощ зад договорка за доставка на природен газ от Египет за Ливан през Сирия, очевидно с утвърждението на Съединени американски щати. " Когато Йордания отстранява бариери и открива връзки и това става с такова движение, ще има страни, които ще последват образеца й ", сподели Самих ал Майта, някогашен йордански министър и политически анализатор.

През граничния пункт в миналото минаваха стотици камиони дневно, пренасяйки артикули сред Европа, Турция и Залива. Съживяването на търговията ще е тласък за Йордания и Сирия, чиито стопански системи са в дълбока рецесия. Би трябвало да помогне и на Ливан, който в този момент е в една от най-дълбоките стопански депресии в актуалната история. " Абсолютно съм сигурен, че йорданците считат, че Съединените щати няма да ги глобяват ", сподели Джим Джефри, някогашен специфичен делегат за Сирия по времето на Тръмп. " В медиите доста се приказва, както и сред другари в района, че Съединените щати към този момент няма нападателно да глобяват Асад по закона " Цезар " или други правила ", добави той.

Това въодушевление откри отражение и на Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец, където външните министри на Египет и Сирия се срещнаха за първи път от десетилетие, както и на ревюто " Експо 2020 " в Дубай, където министрите на стопанската система на Сирия и ОАЕ разискаха съживяването на двустранен бизнес съвет.

Саудитците се двоумят, само че може да са идващите

ОАЕ предложения Сирия на " Експо 2020 " макар опити за " демонизация на режима ", сподели сирийският дипломат в ОАЕ Хасан Абас пред Ройтерс в сирийския павилион, чиято експозиция беше под наслов " Ще се възстановим дружно ". " Има ли нов метод към връзките със Сирия? Да ".

Арън Стейн, шеф в Института за проучване на външната политика, сподели, че администрацията на Байдън " няма интерес да харчи дипломатически капитал, с цел да попречи на районните държавни управления да вършат това, което считат за най-хубаво в двустранните си връзки с режима ". Той сподели, че политиката на Съединени американски щати в Сирия в този момент се концентрира върху битката с бойците на " Ислямска страна " и филантропичната помощ.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи: " Това, което не сме създали и няма да създадем, е да изразим каквато и да било поддръжка за опитите за нормализиране или реабилитиране на жестокия деспот Башар ал Асад, да вдигнем даже една глоба против Сирия, или да променим нашата позиция против възобновяване на Сирия, до момента в който няма необратим прогрес към политическо решение. "

Докато доста съдружници на Съединените щати в района желаят да открият нови връзки с Дамаск, районната мощ Саудитска Арабия наподобява към момента се колебае. " Големите старания сега са да се контракти някакво помиряване сред Саудитска Арабия и Сирия и аз мисля, че мнението на саудитците се трансформира ", сподели Джошуа Ландис, експерт по въпросите на Сирия в Оклахомския университет, и добави: " Те просто чакат Съединени американски щати ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР