„Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък плосък корпоративен данък, пред

...
„Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък плосък корпоративен данък, пред
Коментари Харесай

Форбс за България: Корупция, слаб съд, непрозрачни поръчки и зависимост от Русия


„ Въпреки удобния капиталов режим, включващ невисок плосък корпоративен налог, пред страната остават обилни провокации. Инвестиционният климат и икономическите вероятности страдат от корупция в администрацията, едва правосъдие, ниска продуктивност, липса на бистрота в публичните поръчки и наличие на проведената престъпност. "

Така разказва американското списание "Форбс " България в оповестената тази седмица годишна ранглиста за това кои са най-хубавите страни за бизнес. От 161 страни в нея на България е отделено 46-о място. По-зле от страните в Европейски Съюз е единствено Хърватия (52), а от българските съседи по-напред са Румъния (41) и Гърция (42), а изостават Сърбия (56), Турция (57) и Македония (68).

В 10 от индикаторите, определящи подреждането в класацията, България има най-слаб резултат в регулациите за бизнес - 86-а страна в света. Приблизително в същата категория е и оценката за данъчната тежест на страната върху бизнесмените и чиновниците им - 81-о място.

Най-добрият индикатор (21-о място) е по независимост за търговия, което в забележителна степен произтича от участието в единния пазар от 500 млн. души на Европейския съюз и изгодата от споразуменията за свободна търговия, които съюзът контракти с редица страни в последно време.

Сравнително добра е оценката и за софтуерно положение (30) и отбрана на вложителите (32). Прилични - само че е и в подтекста на Европа - са и индикаторите за парична независимост (44), нововъведения (48) и персонални свободи (41). Но надали е прелъстителен за бизнеса резултатът по други два - отбрана правото на благосъстоятелност (68) и корупция (64).

В късото показване на бизнес климата в България от "Форбс " показват още, че стопанската система ѝ показва мощен напредък, само че отново си остава с най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европейски Съюз - 8000 $. Макар да се споделят положителни думи за рационалното ръководство на публичните финанси, списанието добавя, че "енергийната ѝ взаимозависимост и разчитането продукцията ѝ да се търси в чужбина вършат растежа сензитивен към външни за страната пазарни условия ".

Значителна част от текста е отдадена на проблемите с енергетиката, като категорично се акцентира, че е евентуална уязвимост зависимостта от Русия. Припомня се, че преди две години страната е дала съвсем 700 млн. $ на НЕК да заплати на "Атомстройекспорт " съоръжение за АЕЦ "Белене ", спряна от държавното управление четири години по-рано и в този момент възродена като концепция от кабинета на Бойко Борисов. Почти цялостна е зависимостта от Русия и на българския газов пазар, а планове за връзки с Гърция и Сърбия, които биха могли да я понижат, са замразени или едвам кретат, написа още изданието.

Класацията е направена въз основата на известните отчети на "Фрийдъм хаус ", Фондация "Херитидж ", Организация на обединените нации, Световната банка, Световния стопански конгрес, "Прозрачност без граници ", Алианса за имуществени права и основаната в Съединени американски щати група за услуги за бизнеса "Марш и Маклийнън ".

В общото нареждане за втора година - и макар опасенията за резултата от Брекзит - отпред е Англия. Страната не заема позиция отвън водещите 30 по нито един от разширения лист от 15 индикатора, измежду които е и качеството на живот. Следват Швеция, Хонконг, Холандия, Нова Зеландия, Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария.

Съединени американски щати слизат от 12-о на 17-о място, Русия е на 55-о. Най-трудно е за бизнеса в Централноафриканската република, Конго, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея и Чад. / Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР