Въоръжените сили на Белгия могат да разчитат на мобилизационен потенциал

...
Въоръжените сили на Белгия могат да разчитат на мобилизационен потенциал
Коментари Харесай

Белгия ще мобилизира 4 милиона души при евентуална война

Въоръжените сили на Белгия могат да разчитат на мобилизационен капацитет от 3,86 милиона души при положение на война, като към този момент броят на военнослужещите в страната е 31 400, оповестиха локални медии. От този брой настоящите военнослужещи са 25 хиляди, а в ресурс са 6400, сочат данните. Населението на Белгия е 11,9 милиона души, написа Българска телеграфна агенция.

Страната разполага с 4600 военни транспортни средства, само че няма танкове и артилерия. Белгийските военноморски сили работят с две фрегати и два патрулни кораба. Военновъздушните сили разполагат със 110 самолета, от които 45 бойни и 39 подготвителни, както и с шест транспортни самолета и 20 вертолета.

Данните демонстрират, че към този момент военните разноски на Белгия са съпоставими с тези на Куба и Австрия, и доближават едвам 1,1 от Брутният вътрешен продукт. Уточнява се, че в Европейски Съюз по-слаби резултати демонстрират само Люксембург, Ирландия, Словения, Естония, Литва и Австрия. Преди месец Белгия вкара законодателни промени, с цел да направи по-привлекателно постъпването в ресурс. Страната планува до 2030 година да разполага с 29 100 запасняци.

Тези известия идват на фона на голям брой предизвестия от европейски водачи, че боен конфликт с Русия не е изключен и изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че страни от НАТО може да изпратят войски в Украйна. Миналата година НАТО си сложи цел разноските за защита да бъдат най-малко 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт и се чака този въпрос още веднъж да бъде разискван на идната това лято среща на върха на страните от пакта във Вашингтон.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР