Въоръжени мъже убиха член на паравоенните сили на Иран и раниха 3 други на годишнината от протеста

...
Иранските държавни медии съобщиха, че въоръжени мъже са открили огън
Коментари Харесай

Иранските държавни медии съобщиха, че въоръжени мъже са открили огън по група паравоенни сили в Южен Иран, убивайки един от тях и ранени още трима

От Associated Press, 17 септември 2023 г., 8:48 ч.

ДУБАЙ, Обединени арабски емирства -- Въоръжени лица откриха огън по група паравоенни сили в Южен Иран, убивайки един от тях и ранявайки други трима, съобщиха държавните медии в неделя. от смъртта по време на полицейския арест на 22-годишната Махса Амини и избухването на национални протести. Не е ясно дали атаката е свързана с годишнината.

Официалната информационна агенция IRNA каза, че атаката, насочена към членове на паравоенните Basij, е извършена късно в събота в град Нурабад , на около 630 километра (390 мили) южно от столицата Техеран.

При отделен инцидент мъж беше прострелян и ранен от силите за сигурност близо до град Сакез , в западния кюрдски регион на Иран. ИРНА съобщи, че той е бил прострелян, след като е навлязъл в зона под военни ограничения, без да дава подробности за състоянието му. Кюрдската правозащитна група Hengaw по-рано съобщи, че той е в критично състояние, докато полуофициалната информационна агенция Fars каза, че е стабилен. на иранските сили за сигурност в Техеран, както и в кюрдските райони, където правозащитни групи казаха, че е имало обща стачка.

Амини, който беше от кюрдския регион, почина септ. 16, 2022 г., след като беше задържан от иранската морална полиция в столицата Техеран, очевидно за нарушаване на стриктния дрескод на страната. От жените се изисква да носят ислямска забрадка, известна като хиджаб, на обществени места.

Протестите срещу нейната смърт се разпространиха във всички части на страната и включваха призиви за сваляне от власт Шиитската теокрация на Иран от четири десетилетия. Властите отговориха с тежки репресии, при които повече от 500 души бяха убити и над 22 000 задържани според правозащитни групи.

Протестите като цяло затихнаха в началото на тази година, но има са все още широко разпространени признаци на недоволство от клерикалните управници на страната. В продължение на месеци след протестите жени можеха да се видят да парадират със закона за хиджаба, което накара властите да стартират подновена кампания за прилагането му през лятото.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР