Въоръжени мъже с маски нахлуха във вторник в телевизионна станция

...
Въоръжени мъже с маски нахлуха във вторник в телевизионна станция
Коментари Харесай

Ново огнище на хаос и насилие – какво се случи в Еквадор и какво значи това за Латинска Америка

Въоръжени мъже с маски нахлуха във вторник в телевизионна станция в най-големия град на Еквадор, взеха за заложници водещи и чиновници и размениха изстрели с полицията, до момента в който камерите бяха включени, преди нарушителите да бъдат усмирени и задържани.

Насилието, излъчено онлайн по малкия екран, избухна в град Гуаякил.

Полицията заяви в обществените мрежи, че след епизода с нахлуването в телевизия TC Televisión е арестувала 13 души, като е разкрила " оръжия, експлозиви и други доказателства ". Заложниците са били отведени на безвредно място.

До вторник следобяд минимум 10 души са починали, а двама са били ранени в епизодите на принуждение в Гуаякил. Съобщения за детонации, горящи транспортни средства, грабежи и пукотевица бяха регистрирани в редица обитаеми места - Есмералдас, Мачала, Лос Риос и други градове. Всички просветителни институции в страната минаха към отдалечено образование. В центъра на Кито (столицата на републиката) след известия за мародерски дейности бе изпратена бойна техника. В град Гуаякил пътищата бяха блокирани, а железопътната гара - затворена, заяви локалната преса.

Снимка: AP/БТА

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа разгласи вътрешен въоръжен спор и подреди на въоръжените сили да " обезвреждат " две дузини банди, които той дефинира като " терористични организации ". Въоръжените сили на страната обявиха, че оттук насетне считат бандитите за законни военни цели, а Народното събрание даде обещание прошка на военните за възможна корист с власт.

Завземането на малкия екран беше предшествано от бягството от пандиза на Адолфо Масиас, водач на най-голямата тайфа - " Лос Чонерос ", който е излежавал 34-годишна присъда, която въобще не му е пречела да ръководи " бизнеса " от килията си (според някои изявления повода за бягството на незаконния необут са били проектите за преместването му в строго охраняван бранш на затвора). Любопитен е фактът, че Масиас, по-известен като " Фито ", към този момент един път е бягал от пандиза - през 2013 година

През нощта против 10 януари, след експлоадирането на безредиците, локалните управляващи също по този начин оповестиха, че е избягал и главатарят на втората по величина тайфа " Лос Лобос " Фабрисио Колон Пико. В няколко затворя са избухнали протести. Най-малко 139 затворнически надзиратели са били взети за заложници (заложниците са освободени, нападателите са задържани).

В понеделник Нобоа, за който възобновяване на сигурността в страната, залята от бандитско принуждение, подхранвано от процъфтяващата търговия с опиати, е приоритет, разгласи 60-дневно изключително състояние и изпрати над 3000 служители на реда и военни в търсене на Адолфо Масиас. " Свърши времето, когато наказаните за трафик на опиати, наемните убийци и проведената престъпност диктуват на държавното управление какво да прави ", съобщи Нобоа, който встъпи в служба през ноември, след избори, доминирани от паники за сигурността и стопанската система.

Наркокартелите в Еквадор провокират протести в страната, с цел да покажат, че те държат властта, а не новият президент, считат специалисти, като акцентират, че той е заложил съвсем всичко на битката с наркопрестъпността. Сега на Нобоа му остава към година и половина до идващите избори (той беше определен за остатъка от мандата на предшественика си) и в случай че в този момент излезе победител, евентуално ще бъде избран отново.

Някога релативно спокойна страна, заобиколена от по-буйни съседи, Еквадор се бори да овладее внезапното повишаване на престъпността, провокирано от наркобанди, които се конкурират за обезпечаване на преференциални направления за трафик и построяват връзки с картели от Мексико, Албания и други страни. Процентът на убийствата на глава от популацията в страната през 2023 година - 46,5 на 100 000 души - се е нараснал осем пъти от 2018 година насам и е измежду най-високите в района.

Престъпната активност в Еквадор е почнала да процъфтява през последното десетилетие по време на лявото държавно управление на Рафаел Кореа, който подхождаше повърхностно към трафика на опиати, стига насилствената престъпност да беше ниска. Ленин Морено и Гилермо Ласо, неговите по-умерени наследници, не съумяха да спрат разпространяването на насилието в пандизите по улиците, а несполучливата им политика в региона на сигурността частично е причина за ниската им известност, когато напуснаха поста.

Междувременно аржентинският министър на сигурността Патрисия Булрих съобщи, че Буенос Айрес ще бъде подготвен да окаже военна помощ на Еквадор в битката с проведената престъпност. Като цяло, съгласно министъра, казусът с трафика на опиати има континентален темперамент и това, което се случва в Еквадор, Колумбия, Перу и Боливия визира и Аржентина, която е в тежка икономическа рецесия и е изправена пред нестабилно бъдеще, след избирането на новия президент Хавиер Милей. Размахвайки " верижен трион " Милей даде обещание да овладее хиперинфлацията благодарение на шокова терапия, въвеждане на $ вместо песото и други радиални ограничения (той към този момент редуцира 5000 държавни служители), които напълно не е несъмнено, че ще имат резултат.

Президентът на към този момент упоменатата нагоре Венецуела Николас Мадуро съобщи след успеха на Милей, че в Аржентина е спечелила неонацистката последна десница, а идването на власт на десен екстремист с колониален план е ужасна опасност. Мадуро също по този начин упрекна аржентинеца че има намерение да продължи традицията на диктатурите, открити през 70-те години на предишния век в Аржентина, Чили и Уругвай, както и насочи остри рецензии към Хавиер Милей за отхвърли му да се причисли към БРИКС.

Снимка: AP/БТА

На фона на словесните офанзиви обаче Мадуро също по този начин съобщи, че поддържа Аржентина в претенциите ѝ за Фолклендските/Малвинските острови (подобни думи са се чували и различен път от Каракас по време на ръководството на предшественика му - Уго Чавес) - Милей също счита, че следените от Англия острови абсолютно принадлежат на страната му. Макар специалистите да ги считат за избирателен вербален фойерверк, изявленията на Мадуро са тясно свързани с евентуалния спор сред Венецуела и прилежаща Гаяна - наскоро Каракас разгласи съвсем две трети от територията на съседката си за своя. Преди дни Мадуро удостовери " историческите права " на Венецуела върху противоречивата територия с Гаяна и утвърди проекта на Националното заседание да прегледа на второ четене закон, който включва Гвиана-Есекибо като 24-ти щат на южноамериканската република. Претенциите на Мадуро накараха Лондон да изпрати боен транспортен съд (HMS Trent) край крайбрежията на някогашната английска колония. В отговор Венецуела стартира военни учения с защитителен темперамент в Карибско море с присъединяване на 5600 военнослужещи, бойни самолети и кораби. На 31 декември Мадуро съобщи, че учението ще продължи, до момента в който HMS Trent не напусне региона. И по този начин, на 1 януари беше обявено, че английският транспортен съд се е отдръпнал и Мадуро подреди да се прекратят маневрите.

Въпросните събития бяха предшествани от референдум във Венецуела за анексирането на богатият на нефт район Гаяна-Есекибо. 95 % от гласувалите се изрекоха " за " и на картите на Венецуела територията на Гаяна-Есекибо към този момент ще се отбелязва като част от страната. Преди това тя беше показвана в защриховано поле, което означаваше, че територията е противоречива. Тогава Бразилия разгласи желанието си да разположи спомагателен контингент на границата си с Венецуела, а бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изрази вяра, че " здравият разсъдък ще надделее и от двете страни " на разногласието.

Гаяна също сложи войските си в нараснала бойна подготвеност и изиска от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да се намеси в обстановката, която заплашва да дестабилизира целия район.

Ако Венецуела реши да предприеме военно навлизане в Гаяна-Есекибо, това ще бъде допустимо да стане единствено през бразилска територия. В регионите, където Венецуела и Гаяна граничат директно, напредването на войски е на практика невероятно заради терена.

След експлоадирането на безредиците в Еквадор през вчерашния ден и перуанските управляващи ускориха защитата на границата си с тази страна. В северните региони бе оповестено изключително състояние.

Перуанската полиция е почнала специфична интервенция в граничния регион, опасявайки се от навлизане в страната на представители на еквадорски проведени незаконни групи, които обичайно бягат по този път. По-рано се появиха известия, че избягалият от пандиза Адолфо Масиас - Фито, може да е избягал по същия маршрут в Перу (или да е отишъл в Колумбия), тъй че беше насочен апел да се ревизират тайните и не толкоз тайните пътища, по които нормално минават всички " бегълци ".

Освен това потребителите на обществените мрежи от Перу оповестиха за масиран приток на мигранти от Еквадор. Президентът на Перу Дина Болуарте свика изключително съвещание на Министерския съвет поради рецесията у съседите. Местни медии пък настояват, че оръжията и гранатите, употребявани от незаконните групировки в Еквадор, са били благосъстоятелност на перуанските въоръжени сили.

Снимка: БТА/AP

Притесненията в Перу са изцяло основателни - президентът на страната Болуарте пристигна на власт преди към година след отстраняването от власт и ареста на президента Педро Кастильо (Болуарте беше негов вицепрезидент), което пък бе съпроводено с всеобщи кръвопролитни конфликти, пукотевица, митинги и десетки починали. В Перу тази година предстоят и президентски избори.

Случващото се в Еквадор и Венецуела, неустойчивостта на стопанската система в редица латиноамерикански страни, идните избори, както и куп други фактори заслужено провокират терзания от експлоадирането на по-голям спор на континента, което на фона на войната в Украйна, опълчването сред Съединени американски щати и Китай, както и обстановката към Тайван, надали вещае нещо положително, считат анализатори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР