Въоръжени мъже пристигат сякаш от нищото, спускайки се от ясно

...
Въоръжени мъже пристигат сякаш от нищото, спускайки се от ясно
Коментари Харесай

Как търговските кораби може да се предпазят от атаки в открито море?

Въоръжени мъже идват като че ли от нищото, спускайки се от ясно синьо небе. Техният хеликоптер кръжи над дълъг 190 метра търговски транспортен съд в Червено море, основен воден път сред Арабския полуостров и Североизточна Африка, написа BBC.

Маскираните носят екипировка в черно и цвят каки, насочват картечниците си по палубата, до момента в който крачат към мостика на кораба. След като го доближат, има крясъци, те насочват оръжията си към екипажа, който се предава с вдигнати ръце. Това е похищение.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути поеха контрола над Galaxy Leader, транспортьор, в Червено море в края на ноември. Това е един от най-сериозните произшествия с морската сигурност през последните години и е един образец за ескалация на военна активност в Червено море, обвързвана с войната Израел-Газа. Хусите се погрижиха да снимат своето похищение на видео за обществено разпространяване. Екипажът на Galaxy Leader, всичките 25 от тях, остава в плен, до момента в който самият транспортен съд е закотвен отвън пристанището на Ходейда в Йемен.

След този случай имаше няколко други офанзиви против търговски кораби в Червено море, като норвежки танкер – MT Strinda – беше ударен от ракета, а други кораби в региона оповестиха, че са обстрелвани от въоръжени мъже в моторни лодки.
Системи за сигурност
Хората от дълго време се озадачават по какъв начин да обезпечат комерсиалните кораби против закани от принуждение – изключително по-често срещаните форми на нахлуване, при които нападателите употребяват дребна лодка или лодки, с цел да се приближат до търговски кораби. Сомалийските пирати станаха известни с това при започване на 2000 година и против тях бяха разгърнати необятна гама от смъртоносни и несмъртоносни оръжейни системи. Какво стана с всички тези джаджи? И потребни ли са през днешния ден за кораби, плаващи в най-опасните морета на света?

Това е многозвучен, доста високочестотен звук. Много мощен “, споделя Ричард Данфорт, основен изпълнителен шеф на Genasys, основана в Съединени американски щати софтуерна компания. — „ Ще ви накара да си запушите ушите. “

Той разказва опциите на акустичните устройства с огромен обсег на неговата компания, известни като LRAD, които Genasys – някогашната американска софтуерна корпорация – показа при започване на 2000-те години. Данфорт споделя, че концепцията на LRAD е или да разреши връзка на дълги дистанции на устни предизвестия към обвинените, или за лъчение на противен, дезориентиращ звук с огромна мощ на звука.

Някои ранни LRAD устройства бяха в положение да изпратят тон през воден сектор към цели на разстояние близо 500 м. Genasys твърди, че нейните модели към този момент могат да излъчват тон до 3000 м, до момента в който автоматизирано наблюдават задачата. Компанията твърди, че тяхната система може да работи даже в случай че нападателите носят отбрана за ушите. „ Тъй като огромна част от човешкия слух се обработва от вибрациите на дребните кости в лицето и челюстта ви, тапите за уши или слушалките вършат малко, с цел да понижат резултатите на LRAD “, споделя представител.

Данфорт прибавя, че някои огромни търговски кораби, в това число контейнеровози, сега плават с конфигурирани LRAD системи. Някои от тях са настроени по този начин, че членовете на екипажа да могат да ги ръководят отдалечено от мостика – с цел да ги насочат, да вземем за пример, към лодка, цялостна с идващи пирати. LRAD се употребяват и от Военноморски сили на Съединени американски щати, някои нуклеарни електроцентрали, богати притежатели на яхти и една система даже е на място в язовира Хувър на река Колорадо, съгласно Данфорт.

Но отчети от 2008 година допускат, че системата LRAD е била неефективна, когато сомалийските пирати са отвлекли MV Biscaglia, химически танкер, макар че Genasys споделя, че LRAD в никакъв случай не е била употребена по време на случая. Екипът по сигурността, защитаващ кораба, беше заставен да скочи от борда. Отделно, екипажът на круизен транспортен съд през 2005 година рапортува за сполучливо потребление на LRAD и други техники за отбиване на сомалийските пирати, откакто корабът е бил нападнат с ракетни установки.

Звуковото оръжие също не е неразрушимо. „ И преди са повреждали LRAD “, споделя Данфорт, до момента в който разказва случай, в който полицията употребява едно от устройствата, с цел да комуникира с въоръжен обвинен, прикрит в постройка. „ Нападателят отвори вратата и стреля по системата “, спомня си Данфорт. „ След това към този момент не функционираше. “

LRAD е единствено един инструмент разполагаем на притежателите на кораби във време, когато някои от най-важните водни пътища в света са станали извънредно рискови за корабоплаването. Войната в Украйна значи, че комерсиалните кораби в Черно море също са изложени на риск от нахлуване, до момента в който спорът в Газа докара до възходящ брой офанзиви от бунтовниците хути в Червено море.
Мерки за отбрана
Международното морско бюро (IMB) също акцентира, че макар че сомалийското пиратство е доста по-рядко срещано през днешния ден, то не е изцяло обезвредена опасност. И към момента има случаи на пиратство в Гвинейския залив, да вземем за пример, и Сингапурския проток. Качването на кораби в Сингапурския проток по-специално, един от най-натоварените водни пътища в света, покачва риска от рискови конфликти с огромни търговски кораби, споделя представител на IMB.

Собствениците на кораби, които търсят способи да създадат своите кораби по-сигурни, имат достъп към комфортно управление обаче. Нарича се BMP 5 и е дело на голям брой организации от корабната промишленост. В раздела „ Мерки за отбрана на кораба “ има препоръки за подсилване на вратите и прозорците, да вземем за пример, и да се уверите, че можете да видите какво се случва към кораба от мостика. Това обаче не е всичко.

Помислете за слагане на добре конструирани манекени на стратегически места към кораба, с цел да създадете усещане за по-голям брой екипаж “, предлага досието.

Също по този начин се загатва бодлива тел и разнообразни бариерни системи, които да спрат нападателите да се катерят на борда. Една потребна записка изяснява по какъв начин можете да попречите на взривни устройства да повредят моста: „ Оградата с верижна връзка може да се употребява за понижаване на резултатите от RPG (ракетна граната). “

Редица технологии, създадени като способи за задържане на нападателите на кораби, обаче са отпаднали - най-малко в региона на комерсиалното мореплаване. BAE Systems излезе с лазерно основано устройство, което може да се употребява за предизвестие на пиратите на разстояние до 2000 метра да се пазят надалеч или да ги заслепява от по-близки дистанции. Говорител на компанията споделя, че макар че компанията е тествала тази технология за приложения против пиратството в предишното, сега на търговски кораби не се употребяват такива артикули на BAE.

Друга компания, QinetiQ, оказа помощ за създаването на специфична мрежа, която може да бъде изстреляна от хеликоптер против приближаващите атакуващи лодки. На доктрина мрежата ще се увие към витлото и ще деактивира плавателния съд. QinetiQ обаче удостовери пред BBC, че системата към този момент не е налична за комерсиално мореплаване.
Водни оръдия
Водните оръдия са друга тактика, която е употребена. В разгара на рецесията с пиратството в Сомалия, шведската компания Unifire AB пусна на пазара своите дюзи за високо налягане като решение. Компанията наподобява към този момент не ги предлага на пазара за такива приложения и представител отхвърли коментар за тази публикация. Но видеоклипове, качени в YouTube преди към 12 години, със саундтраци на рок китара и надписи като „ солиден удар “, допускат, че устройствата на Unifire могат да бъдат закрепени в профил на огромни търговски кораби и ориентирани към враждебни лодки. С обсег до 90 м, маркучите са способни да изстрелват до 5000 литра вода в минута.

Бившият морски капитан Тим Нейз създаде водна отбранителна система в предходната си компания International Maritime Security Network. Проектът включваше огромни противопожарни маркучи, които щяха да създават размахващи се водни струи по борда на великански кораби.

Можете да създадете завеса към кораба, през която те да не могат да преминат “, споделя Нейз, обяснявайки евентуалното влияние върху нападателите, приближаващи се от морското ниво.

Въпреки че водни оръдия са били употребявани против пирати в предишното, Шон Робъртсън от EOS Risk Group, компания за ръководство на сигурността, е песимистичен, че сходни устройства ще работят против тежко въоръжени, мощно решителни нападатели.

Ако имате ракетни гранати и AK-47, може би водната бликам няма да ви попречи “, споделя той.

Една от, несъмнено, по-шантави хрумвания, които се появиха в разгара на рецесията с пиратството в Сомалия, беше нападателите да бъдат пръскани с неприятни химикали. Преди години Нейз изиска от компания в Съединени американски щати да предложи такова вещество. Той споделя, че това не би предизвикало трайно пострадване, само че е било „ гадно “ нещо, което е имало ослепителен флуоресцентен жълт цвят. Повече от десетилетие по-късно Нейз удостоверява, че сместа в никакъв случай не е била употребена по време на същински случай по сигурността в морето. Сега той обезпечава образование по сигурността на притежателите на кораби в Sea School, морско образователно заведение във Флорида.
Охрана
Нещото, което спря пиратството, бяха въоръжените охранители на борда “, споделя Крис Лонг, шеф на разузнаването в Neptune P2P Group, компания за морска сигурност. „ Пиратите не желаеха да бъдат убити, те просто желаеха пари и в случай че имаше заплаха да се стреля по тях, те си тръгваха. “

Neptune P2P Group предлага въоръжени контингенти за сигурност на операторите на търговски кораби, макар че търсенето е намаляло внезапно през последните година или две, споделя Лонг. Едно време притежателите на кораби биха платили над 76 хиляди $  за английски екип от трима души, само че други страни в този момент оферират сходни решения за дребна част от тази цена, изяснява той.

Дори и с такава отбрана на борда, в обстановка, в която тежко въоръжени подкрепяни от страната или политически стимулирани нападатели, като хусите, трябваше да се качат на транспортен съд, екипът за сигурност евентуално нямаше да може да ги спре, споделя Лонг. Робъртсън е склонен с този метод, като отбелязва, от една страна, правните последствия.

Ако бяха простреляли хуси, които се качват на борда на кораб, пъкълът щеше да се развихри “, споделя той.

Когато опасността надвишава дребна лодка с пирати с оръжия, за комерсиалния транспортен съд е съвсем невероятно да се отбрани, споделя Якоб Ларсен, началник на морската сигурност и сигурност в асоциацията на притежателите на кораби Bimco. Атаките от високоспособни военни екипи, ракети и заредени с експлозиви дронове са прекомерно комплицирани, с цел да бъдат отхвърлени. Не можете да поставите противовъздушни или противоракетни системи и на търговски кораби, акцентира той: „ Такива оръжия просто не са налични за комерсиално мореплаване “.

Една опция, която е налична за екипажа на транспортен съд, който е подложен на тежка офанзива, е да се отдръпна в „ цитаделата “ – предпазена стая или камера някъде на кораба. Това нормално са засилени уреди в жанр паник стая, споделя Ларсен, с връзки с външния свят и може би даже стеснен надзор за самия транспортен съд. Тази тактика обаче рискува да се опълчи на отвличащата мощ, прибавя той.

Но някои ограничения за битка с пиратството могат да бъдат ефикасни против по-малко оборудвани агресори, споделя Ларсен. Той си спомня предходната си роля в корабния колос Maersk.

Преживяхме няколко офанзиви край Нигерия “, споделя той. „ Те в действителност бяха отблъснати от физически бариери и увеличение на скоростта. “

Една от дребното налични варианти, които в действителност могат да оказват помощ за предпазването на комерсиалните кораби от нараснали закани, е военноморската отбрана. Към момента на писане на публикацията американската войска обмисля ескортиране на търговски кораби в региона на Червено море, които биха могли да бъдат изложени на риск от нахлуване, до момента в който американският флот неотдавна смъкна три дрона при самозащита, съгласно Централното командване на Съединени американски щати. Френска фрегата също е прихванала два дрона в региона, заяви френската войска. Ларсен споделя, че Bimco приветства всички военноморски активи, които могат да бъдат разгърнати в отбрана на комерсиалното мореплаване.

И Робъртсън показва, че без поддръжка като тази комерсиалните кораби могат да бъдат мощно уязвими.

В прочут смисъл те са нещо като плаващи патици “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР