Външното министерство на Република Северна Македония обяви, че във връзка

...
Външното министерство на Република Северна Македония обяви, че във връзка
Коментари Харесай

Скопие: Няма ангажименти към България извън Протокола

Външното министерство на Република Северна Македония разгласи, че във връзка със спекулациите за нови взаимни документи сред България и районен съд Македония, следи с внимание процеса по съставяне на българското служебно държавно управление и развиването на вътрешната и външната политика. Скопие акцентира, че е " въодушевяващ сериозният фокус, който се придава на нашите двустранни връзки и от страна на новото правителство”.

„ Цялата появила се в обществото информация за устройството, организацията, проектите за деяние и цели на новото държавно управление са вътрешна работа на Република България и не са резултат от двустранни разговори”, се споделя в известие на министерството.

От министерството допълват, че „ отхвърлят всички изказвания, че се приготвят нови задължения за двете страни отвън към този момент контрактуваните правила от взаимния Протокол, които значат взаимност в границите на поетите задължения, както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси”.

Изявлението на македонското външно министерство пристигна след следващата офанзива от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ против държавното управление. В оповестена тази заран декларация ВМРО-ДПМНЕ упрекна кабинета на Ковачевски в „ предателство” и „ продажба на македонската еднаквост, история, език и култура” и се приканва за предварителни парламентарни избори и осъществяване на референдум.

Реакцията на партията е във връзка дадената през вчерашния ден от служебния министър на външните работи на Република България Николай Милков брифинг, по време на който той показа екипа на министерството и целите по време на работата на кабинета.

В отговор на въпрос на БГНЕС по отношение на непосредствените задания във връзка с двустранния разговор с районен съд Македония министър Милков посочи, че следва да се одобри писмен документ, „ който ще дефинира съответните задания пред институциите в България с съответно написани ангажименти”.

„ В връзките си със Северна Македония ние се намираме на стадий, в който би трябвало да организираме преди всичко координацията на разнообразни институции, за това на нас ни следва приемането на писмен документ, който ще дефинира дилемите на разнообразни институции, организации по повод това какво ще се прави отсега нататък в връзките ни със Северна Македония, тъй че да бъде реализиран един систематичен метод, да бъдат ясно написани задания, отговорности, с цел да се чакат и резултати. Надявам се, че в районен съд Македония също ще протече процедура по консолидация във връзка с това какво ние можем да създадем в положителен смисъл, тъй като, за жалост, даже ние да разполагаме с някакъв консенсус във връзка с Северна Македония, то в нея консенсусът не се вижда доста ясно, “ добави Николай Милков. „ Там има една партия, която е отворена за разговор и друга, която е срещу и считам, че ще бъдем доста по-улеснени в случай че за сътрудник имаме страна, а не партии, посочи министърът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР