Външното министерство на Киргизстан е посъветвало гражданите на централноазиатската държава

...
Външното министерство на Киргизстан е посъветвало гражданите на централноазиатската държава
Коментари Харесай

Киргизстан съветва гражданите си да ограничат пътуванията до Русия

Външното министерство на Киргизстан е посъветвало жителите на централноазиатската страна да отсрочат пътувания до Русия, които не са наложителни, откакто за причинители на смъртоносна пукотевица край Москва бяха посочени мигранти от района, съобщи Ройтерс.

Развоят на събитията около случилото ускори към този момент съществуващата антиимигрантска настройка в Русия, изключително против мигрантски служащи от най-вече мюсюлманските страни в Централна Азия.

Киргизстанец беше арестуван под стража от съветски съд през вчерашния ден по обвиняване, че е дал заслон на четиримата обвинени таджикски причинители на нападението в концертна зала в Красногорск предишния петък – те и още трима обвинени в съучастие таджики, също за арестувани под стража.

Групировката " Ислямска страна ", която пое отговорност за нападението, е пуснала видео на безразборната пукотевица,  в която 139 души бяха убити, а 182 – ранени.

Смята се, че в публикувани онлайн видеозаписи и фотоси се вижда по какъв начин обвинените причинители са измъчвани. Кремъл отхвърли да разяснява въпроса, а доста съветски политици обсипаха с похвали чиновниците по сигурността, взели участие в задържанията.

Стотици хиляди жители на Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан работят в Русия и някои от тях към този момент са споделили, че се сблъскват с по-големи усложнения, като да вземем за пример има пасажери, които отхвърлят да се качат в такси, ръководено от таджик.

В предизвестие, издадено тази седмица от киргизстанското министерство на външните работи, жителите са посъветвани да преустановят пътуванията си в Русия, с изключение на при последна нужда. В случай че им се наложи пътешестване, би трябвало безусловно непрестанно да носят у себе си всички нужни документи и да извършват законните нареждания на съветската полиция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР