Външно министерство с позиция за обвиненията към българския евродепутат Ангел

...
Външно министерство с позиция за обвиненията към българския евродепутат Ангел
Коментари Харесай

Външно министерство с позиция за обвиненията към Джамбазки в нацистки поздрав

Външно министерство с позиция за обвиняванията към българския евродепутат Ангел Джамбазки в нацистки привет.

" България в исторически проект е потвърдила своята приемливост към другите етноси и непримиримостта си към дискриминирането и езика на омразата. Във връзка с това, всевъзможни дейности, които биха могли да бъдат разчетени като знаци, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи. Призоваваме за дух на общоевропейско съгласие и ценене на главните европейски полезности ", се показва с позицията.

Припомняме, че той насочи нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург - жест, който бе осъден от председателката на тази институция на Европейски Съюз Роберта Мецола и може да му навлече наказване, заяви Франс прес.

Джамбазки се изрече по време на спор на пленарната сесия на Екологичен потенциал за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. След това, до момента в който се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

Това може да се види на видеозапис на дебата, оповестен на уеб страницата на Европейския парламент, отбелязва Агенция Франс Прес. " Никога няма да ви позволим да ни казвате какво би трябвало да приказваме и какво би трябвало да вършим.

Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните страни ", съобщи преди този момент българският евродепутат от парламентарната естрада по време на дебата по отношение на решение на Съда на Европейски Съюз, който постанови, че отпущането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка.

Това решение визира преди всичко Унгария и Полша, чиито консервативни националистически държавни управления са в борба с Европейската комисия. То бе разкритикувано от Ангел Джамбазки и в Туитър, където той също изрази поддръжка за двете страни.

" Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това наскърбява мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и би трябвало да остане там ", разяснява в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска национална партия.

Заместник-председателката на Екологичен потенциал Пина Пичерно, която ръководеше дебата, сподели, че с благодарение на камерите в залата ще бъде проверено  " дале е имало фашистки привет или не ".

Ако се удостовери, че българският евродепутат е отправил подобен жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка. Според правилника на Европейския парламент тази глоба може да ограничи присъединяване на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на санкция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, дефинира в Туитър жеста като  " абсурден и неподобаващ ". От френската делегация в демократичната група в Екологичен потенциал " Обнови Европа " приканиха председателката на Народното събрание " да работи ".

" Ще създадат инспекция и ще ми дължат сериозно опрощение. Това е безспорна нелепост, тези хора нямат защо да се заловен, измислят си причина и припознават призраци и жестове там, където ги няма ", това разяснява Джамбазки тази заран пред NOVA NEWS.

Той обясни какво тъкмо се е случило: " Спорихме в залата, аз показах своето мнение в отбрана на Унгария, на Полша, на правата на националните страни, на европейските жители. Започнах да диспутирам с сътрудниците си, слязох от трибуната.

На излизане чух, че председателстващата, за което тя ми дължи опрощение, прикани да не приказваме в залата, защото ѝ пречим да води съвещанието. Чух я, обърнах се и просто ѝ помахах в знак на това, че съм я чул и се оправдавам за това, че ѝ преча на воденето на съвещанието ".
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР