Външно министерство обяви помощник на военното аташе в руското посолство

...
Външно министерство обяви помощник на военното аташе в руското посолство
Коментари Харесай

Помощник на военното аташе в руското посолство е изгоненият дипломат

Външно министерство разгласи асистент на военното аташе в съветското посолство за личност нон грата и изиска Русия да окаже цялостно подпомагане в следствието на гърмежите и опитите за отравяне. Външният министър Екатерина Захариева организира сериозен диалог с посланика на Руската федерация в София сутринта. По-късно представителят на Кремъл Дмитрий Песков назова позицията на България и Чехия шизофренична.

Във фейсбук профила си външният министър в оставка Екатерина Захариева написа, че е декларирала пред съветската посланичка през днешния ден, че България е страна сътрудник в Европейски Съюз и НАТО, само че това не значи, че страната ни има стопани, каквато пък теза няколко дни по-рано изрази Елеонора Митрофанова пред някои български медии.

Захариева е подчертала, че българските служби работят само и единствено за националните ни ползи и е поискала Руската федерация да окаже цялостно подпомагане на страната ни в следствието на гърмежи в български оръжейни хранилища, унищожаването на материални доказателства при пожар и отравянето на трима български жители, с цел да могат да бъдат разкрити причинителите на тези дейности и надлежно предадени на съд.

По-рано през днешния ден Екатерина Захариева разиска защо ще беседва с съветската посланичка на оперативна среща с българския министър председател в оставка Бойко Борисов.

" Знаете, че нашият блян е да развиваме равнопоставени и естествени връзки с тях, само че постоянно когато се визира националната сигурност на България и се правят дейности в нарушаване на интернационалните задължения на двете страни, ние реагираме ", сподели Захариева.

" Особено за палежа в склад, беше осъществен толкоз професионално, че чак в този момент, когато подредиха целия пъзел, стана ясно, че той не е инцидентен. А са изчезнали и изгорели материалните доказателства от предходните гърмежи. Таке че през вчерашния ден и прокурорите споделиха доста ясно, до момента в който тече следствието, доста малко да се приказва, само че безкомпромисно. Аз съм уверен, че ти доста ясно ще разграничиш - дружбата, православието, църквата, всичко това. Те са наши другари. Няма да шпионстват тук ", разяснява Бойко Борисов.

По време на срещата Екатерина Захариева е обърнала внимание на Елеонора Митрофанова, че някои обществени мнения на някои публични съветски представители българската страна възприема като изцяло неуместни и е декларирала, че Министерството на външните работи си резервира правото на ответни дейности, като настоятелно е помолено съветските дипломати, които са упълномощени в България, да не се занимават с активност, която е несъвместима с Виенската спогодба за дипломатически връзки.

В 11.00 ч. камерата на Българска национална телевизия видя по какъв начин Елеонора Митрофанова напусна постройката на външното ни министерство. Тя не пожела да слезе от автомобила си и да отговори на въпроси.По-късно във фейсбук профила си дипломатическата задача на Руската федерация у нас акцентира, че Митрофанова е получила нота, с която сме оповестили за личност нон грата асистент на съветския боен аташе. Реакцията пристигна от представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

" Ответни ограничения, несъмнено, виждате, че има. Русия реагира и ще реагира. Подобни безусловно неприемливи, провокационни стъпки и безусловно неприемливи и неоснователни, лишени от доказателства обвинявания към Русия няма да останат без реакция. Във всеки случай дейностите на Русия ще дават отговор на нашите ползи ", отговори Песков.

Разговорът Захариева - Митрофанова пристигна тъкмо ден, откакто българската прокуратура разгласи, че е заподозряла шестима съветски жители в дейности по взривяването на военни хранилища и производства в нашата страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР