Външният политически натиск върху журналистите в България е много по-силен

...
Външният политически натиск върху журналистите в България е много по-силен
Коментари Харесай

Политическият натиск върху българските медии е много по-силен от икономическия

Външният политически напън върху публицистите в България е доста по-силен от икономическия, оказван от компании и рекламодатели. Автоцензурата се трансформира в неписана норма в българските медии, а управляващите всеобщо санкционират сериозните медии с надменно и надменно отношение.

Има доста данни от публицисти, които си правят работата добре, само че са наказвани от институциите с изваждане от мейлинг листите на пресцентровете, лишавани са от опция да получат най-обикновена информация. На всеки техен въпрос са карани да изпращат питания по тромавата процедура на Закона за достъп до социална информация.

Това са част от изводите в за свободата на словото в България, направен от Асоциация на европейските публицисти – България. Проучването е с народен обсег. Данните са събрани от 204 публицисти и медийни специалисти посредством онлайн анкета и са обработени от " Алфа рисърч ". Инициативата е подкрепена от посолството на Нидерландия.

Общо 71.3% от публицистите споделят, че най-често външният напън идва от политиците. На далечно второ място са икономическите субекти, които са посочени от двойно по-малко. Над 80% от българските публицисти споделят, че са ставали директни очевидци на непозволен напън върху техни сътрудници. Всеки пети публицист признава, че се самоцензурира.

Поради това 60% от публицисти дават " неприятна " и " доста неприятна " оценка за медийната среда в България през тази година. " Отличен " пишат едвам 3%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР