Външният министър на Китай Ван И участва в конференция в

...
Външният министър на Китай Ван И участва в конференция в
Коментари Харесай

Пекин сондира позициите на страните от Централна Азия за Украйна

Външният министър на Китай Ван И взе участие в конференция в Казахстан с сътрудниците си от Централна Азия. Подобни срещи е имало и преди, само че събитията в Украйна ги вършат нещо извънредно. В някогашните руски републики се обезценяват националните валути, храните нарастват. И доколкото Китай от дълго време е техен водещ стопански сътрудник, тези страни се надяват на поддръжката му. Пекин получава от района нефт и газ, има интерес от протекция на своите вложения. Експертите обаче се съмняват, че Китай е подготвен да поеме дейна роля в областта на сигурността.

Както акцентира издаваният в Пекин в. " Глоубъл таймс ", това е третата среща във формат " Китай + 5 страни от Централна Азия ". Очаква се тя да заздрави другарството на Китай с тях и да разшири двустранното и многостранното съдействие в енергетиката, търговията, снабдяването с храни и в сигурността поради спора сред Русия и Украйна.

Този спор се отрази с голяма мощ върху цяла Централна Азия. Както показва Чжу Юнбяо, шеф на Центъра за афганистански проучвания в университета на град Ланчжоу, храните са поскъпнали, даже не се доставят постоянно, а безработицата се е повишила. По думите на различен китайски специалист – Ван Синцзюй, заместник-директор за съветските проучвания в Народния университет, доста от страните там мощно зависят от парични преводи от Русия, а валутните курсове се двоумят. На конференцията ще се обсъдят пътища за намаляване на тези компликации посредством планове за икономическо съдействие с Китай. Вниманието ще се концентрира и върху Афганистан. Очаква се участниците да заявят, че поддържат мирното възобновяване на тази страна.



Не бива да се не помни също, че при започване на годината Казахстан стана обект на " терористична офанзива ", довела до жертви и обществени земетресения, каквито не е имало от десетилетия, напомня пекинският вестник. Ван И тогава съобщи пред казахстанския вицепремиер и вътрешен министър Мухтар Тлеуберди, че Китай се стреми да ускори съдействието с Казахстан в правоохранителната област за двете страни дружно да се борят с проникването на външни сили и да предотвратяват всевъзможни опити за цветна гражданска война.

Още един колорит. Визитата на Ван И протича след референдум в Казахстан за промени в конституцията на страната, а те плануват стесняване на президентските компетенции, което е в прорез с наклонността към подсилване на персоналната власт на ръководителя Си Цзинпин в Китай. При все това представителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян съобщи, че Китай твърдо поддържа Казахстан в избора на подобен път за развиване, който да дава отговор на изискванията в страната.

На конференцията надали ще се приказва намерено за ролята на Русия в района. Зад кулисите обаче полемика неизбежно ще има. Вестникът ни към този момент писа, че сред Китай и Русия се е формирало нещо като разделяне на труда. Китай влага, с цел да си обезпечи доставки на газ, нефт и даже на уран, а Русия дава средства за защита на границите в Централна Азия. Това състояние изцяло устройва Китай. Въпросът е дали Украйна трансформира картината.

В диалог с " Независимая газета " Алексей Маслов, шеф на Института за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет, уточни: " Да, Китай поправя своята политика. Ситуацията извънредно го тревожи. Преди февруари (когато стартира съветското настъпление в Украйна, бел. пр.) Китай и Русия имаха открити взаимоотношения. Всички вероятни различия поради въздействието върху разнообразни властови групи и върху горивно-енергийния бранш бяха сполучливо преодолявани. Днес ситуацията е друго. Китай не е сигурен, че Русия има подготвеност да играе сериозна роля в Централна Азия, без да е решила въпроса в Европа ".

Ето за какво се е и засилил Китай. " Ван И стартира тезата, че страните от района не трябва да вземат участие в интервенции или начинания, които не им носят директна полза. Министърът споделяше това на срещи на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и в диалози с министри от островите в Океания, където бе на обиколка напълно неотдавна. Трябвало да са независими. Тоест, колкото и да е необичайно, китайският министър се пробва да сътвори придвижване за безучастие в днешните конфликтни обстановки ", добави специалистът.

С други думи, Китай се изявява в ролята на добър татко, предпазващ " неразумните страни " от замесване в спорове, неизгодни за тях. Точно това дава на Китай опция да ускорява въздействието си в Централна Азия, акцентира Маслов. Колкото до китайската помощ за решение на казуса с безработицата или за подсилване на валутите на тези страни, Китай евентуално ще тръгне по различен път. Китай ще е подготвен да влага в тези страни, само че в случай че те се погрижат за протекция на вложенията.

" Така Русия попада в неизгодна обстановка. Москва и Пекин имат опция да разискват Централна Азия в границите на Шанхайската организация за съдействие и на двустранна основа. Китай обаче не употребява тези механизми, стартира лични начинания ", заключи Алексей Маслов.



Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР