Външният министър на Китай Цин Ган каза днес на пресконференция

...
Външният министър на Китай Цин Ган каза днес на пресконференция
Коментари Харесай

Тежки думи на китайски дипломат към САЩ, мрачна прогноза

Външният министър на Китай Цин Ган сподели през днешния ден на конференция в коридорите на годишната сесия на китайския парламент, че Съединени американски щати са отговорни за възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин и добави, че в случай че не трансформират политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на връзките и " сигурно ще има спор и борба ", съобщи Ройтерс.

Министърът сподели, че Съединени американски щати следват пътя на угнетяване и въздържане на Китай вместо на конкуренцията.
-->
По думите му, неправилната политика на Съединени американски щати към Китай е " безразсъдна и хазартна ", а на карта са сложени фундаменталните ползи на двата народа и даже бъдещето на човечеството.

Цин сподели, че методът, по който Съединени американски щати са реагирали на случая с балона е породил дипломатическа рецесия, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата алена линия на Китай, която Съединени американски щати не би трябвало да пресичат, сподели министърът.

Той добави, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин означи, че Китай си резервира правото да вземе всички нужни ограничения да реализира " обединяване " с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската рецесия наподобява е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължение и ескалация на спора, сподели още министърът.

По думите му, " тази невидима ръка употребява Украйна в полза на избрани геополитически цели ".

" Конфликтът, глобите и натискът няма да решат казуса... Процесът на мирни договаряния би трябвало да стартира допустимо най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни би трябвало да бъдат зачитани ", сподели Цин.

" Китай не е страна в рецесията и не дава оръжия на никоя от страните в спора. Върху какво тогава се базират обвиняванията, глобите и заканите против Китай? Това е безусловно неприемливо ", сподели министърът.

Китай би трябвало да развива връзките си с Русия, защото светът става все по-турбулентен ", добави Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от $ във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете страни би трябвало да употребяват тази валута, която преценяват, че е сигурна и надеждна.

Китайският първи посланик сподели, че рецесия като тази в Украйна не трябва да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на неуспех.

Китай напълно зачита правото на страните в Близкия изток да бъдат господари на ориста си и няма желание да запълва никакъв по този начин наименуван " вакуум ", сподели още Цин.

Китай ще продължи да пази справедливостта и да поддържа страните от района в устрема им да реализират политическо споразумяване на противоречивите въпроси посредством разговор и съвещания, добави китайският външен министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР