Външният министър на Германия Хайко Маас призова външната военна подкрепа

...
Външният министър на Германия Хайко Маас призова външната военна подкрепа
Коментари Харесай

Берлин не иска втора Сирия

Външният министър на Германия Хайко Маас прикани външната военна поддръжка за враждуващите страни в Либия да бъде прекъсната, с цел да не се трансформира страната във втора Сирия, оповестява " Спутник ". Според него без въпросната външна помощ враждуващите страни в Либия няма да могат да продължат да водят война.

Федералният канцлер Ангела Меркел предложения в неделя на конференция в Берлин петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност (Китай, Съединени американски щати, Франция, Англия и Русия), а също Италия, Обединените арабски емирства, Турция, Египет, Алжир и Конго.

На форума бяха поканени и водачите на двете враждуващи страни в Либия - Файез Сарадж и Халифа Хафтар, както и няколко интернационалните организации, като Организация на обединените нации, Европейски Съюз, Африканския съюз и Лигата на арабските страни.

Според прелиминарен план на съглашение, изминал в медиите преди срещата, страните би трябвало да разоръжат военните си сили, интернационалната общественост би трябвало да спре да доставя оръжие в Либия и всички страни би трябвало да се ангажират с възобновяване на политическия развой. Трябва да се основат и четири " механически групи " от участниците в конференцията, които да следят спазването на признатите решения.

По думите на премиера на интернационално приетото държавно управление в Триполи Фаиз Сарадж интернационалната общественост " би трябвало да предприеме ограничения, в това число като изпрати боен контингент за отбрана на мирното либийско население ". Според него военната интервенция би трябвало да бъде под егидата на Организация на обединените нации, а специалисти би трябвало да дефинират какви сили ще вземат участие в нея - на Европейски Съюз, Африканския съюз или Арабската лига.

Европейски Съюз би трябвало да обмисли изпращането на войски в Либия за налагане преустановяване на огъня в северноафриканската страна, съобщи шефът по външната политика на блока Жозеп Борел. Външният министър на Италия Луиджи ди Майо предложи да бъдат въведени интернационалните наказания против тези, които се пробват да продължат гражданския спор в Либия.

В събота Националната петролна компания на Либия разгласи изключително състояние, защото Либийската национална войска на Хафтар е блокирала износа на нефт от пет пристанища. Със затварянето на терминалите износът на либийски нефт понижава на половина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР