Министърът на външните работи на Алжир предлага шестмесечен план за прехода на Нигер към демокрация

...
Външният министър на Алжир предложи във вторник шестмесечен преходен план
Коментари Харесай

Външният министър на Алжир предложи във вторник шестмесечен преходен план за съседен Нигер, чийто лидер на преврата търси много по-дълъг срок за връщане към демокрацията.

Ахмед Атаф даде своята предложена рамка след обиколка миналата седмица в три от съседните на Нигер страни в западноафриканския блок ECOWAS, който заплаши да изпрати военна сила, ако новият военен режим на Нигер не успее да възстанови демокрацията.

Атаф повтори Алжир отхвърли военната намеса в Нигер и каза, че Алжир няма да позволи въздушното му пространство да се използва за тази цел.

Той предложи половингодишна преходна фаза, за да позволи на съседната страна да възстанови "конституционния и демократичен ред".

За разлика от това, лидерът на преврата в Нигер генерал Абдурахаман Тиани „призова за преходен период, който да продължи най-много три години“, каза Атаф на телевизионна пресконференция.

„Но според нас процесът (на преход) може да бъде завършен след шест месеца", така че превратът да не се превърне в „свършен факт", продължи той.

Преходният план ще има за цел да „формулира политически договорености с приемането на всички партии в Нигер, без да изключва нито една партия“ в рамките на половин година период, каза външният министър на най-голямата държава в Африка.

Процесът ще бъде наблюдаван от "цивилна власт, ръководена от консенсусна фигура", продължи той, без да уточнява кой може да е това.

Обиколката на Атаф миналата седмица го отведе в Нигерия, Бенин и Гана, където той проведе разговори на фона на многократните призиви на Алжир да предотврати военна намеса в Нигер.

Западноафриканският блок заплаши да използва сила като последно средство за възстановяване на избрания президент на Нигер Мохамед Базум , който беше задържан от охраната си на 26 юли.

Обиколката на Атаф съвпадна с посещението на генералния секретар на външното министерство Лунес Маграмане в Нигер, където той се срещна с членове на назначеното от военните правителство, включително министър-председателя Али Махаман Ламин Зейн.

Атаф във вторник повтори, че едно военно решение би имало "катастрофални последици" за Нигер.

Той каза, че нито Маграмане, нито пратеникът на Алжир в Ниамей са се срещнали с Базум, въпреки че не посочи дали сваленият лидер е част от визията на страната му за прехода на Нигер.

Попитан дали Алжир ще позволи въздушното му пространство да бъде използвано за военна намеса, той каза: „Ние отхвърляме военното решение, така че как можем да позволим нашето въздушно пространство да се използва за военна операция?“

Алжир споделя 1000-километрова (620 мили) южна сухопътна граница с Нигер.

Президентът Абделмаджид Тебун по-рано каза, че едно военно решение би било "пряка заплаха" за страната му. Той подчерта, че "няма да има решение без нас (Алжир). Ние сме първите засегнати хора".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР