Външният министър Екатерина Захариева определи изказване на премиера на Северен

...
Външният министър Екатерина Захариева определи изказване на премиера на Северен
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разкритикува изказване на премиера на Северен Рейн-Вестфалия

Външният министър Екатерина Захариева дефинира изявление на премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, че българи и румънци са източник на огнище на Covid-19 в провинцията, като расизъм, наблягайки, че е непремерено.

Захариева съобщи това през днешния ден на среща в Министерство на външните работи с немския си сътрудник Хайко Маас. На въпрос дали Лашет би трябвало да подаде оставка немският посланик №1 сподели, че министър председателят се е извинил.

Вчера и Букурещ реагира яростно на думите на Армин Лашет, че „ румънци и българи са влезнали в страната и вирусът е пристигнал оттова. Това няма нищо общо с облекчаването на рестриктивните мерки, а с жилищните и трудовите условия на хората “.

Захариева и Маас са разискали целите на немското председателство, което стартира от 1 юли, и икономическото възобновяване от рецесията с ковид.

Утре евролидерите ще обсъдят предлагането на Европейска комисия за основаване на фонд за възобновяване или обновения вид на Многогодишната финансова рамка. Според Маас всяка една страна членка би трябвало да бъде подготвена за компромис.

Германия беше част от така наречен лагер на спестовните страни, които отхвърлят да бъдат предоставени грантове, само че в този момент се въздържа от сходни изявления, като настоя за основаване на нови принадлежности за надзор на разноските по фондовете за икономическо възобновяване. И съобщи, че те би трябвало да бъдат ориентирани напълно към стопанската система и за дълготрайни цели като битката с измененията в климата.

По отношение на отварянето на границите след пандемията от Covid-19 и Маас, и Захариева приканиха да бъде признато общо решение и общи критерии, които да важат за целия Европейски Съюз и за страните, граничещи с него. Това изявление бе във връзка митинга на Турция, че за нея са наложени ограничавания, макар че броят на новозаразените в страната е непосредствен до този в някои европейски страни.

Хайко Маас разяснява и разговора Косово-Сърбия и за следващ път повтори позицията на Германия, че е срещу замяна на територии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР