Външните министри на страните от G7 осъдиха неотдавна оповестените от

...
Външните министри на страните от G7 осъдиха неотдавна оповестените от
Коментари Харесай

G7 с остра позиция към Русия и Китай и фокус върху възобновяемата енергия

Външните министри на страните от G7 осъдиха наскоро оповестените от страна на Русия проекти за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус като " неприемливи " и приканиха Китай да работи като виновен член на интернационалната общественост, оповестява Reuters.    Коментарите в официалното съобщение, с което завършвa тридневната среща в японския курортен град Каруизава, акцентират, че въпросите за съветската военна интервенция и опасенията от сходни дейности от страна на Китай против Тайван са били в центъра на вниманието на срещата.    " Безотговорната нуклеарна изразителност на Русия и опасността ѝ да разположи нуклеарни оръжия в Беларус са неприемливи ", декларират министрите. " Всяко потребление на химически, биологични или нуклеарни оръжия от страна на Москва ще има тежки последствия. "     Миналия месец съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия ще разположи на територията на съседката си така наречен тактически нуклеарни оръжия с по-малък обхват на деяние. Москва твърди, че този ход ѝ е натрапен от разширението на НАТО към съветските граници, напомня осведомителната организация и прибавя:   

“За първи път след края на Студената война преди три десетилетия Русия съобщи, че ще разположи нуклеарни оръжия на територията на друга страна, и по този метод най-малко алегорично подвига залозите в засилващото се опълчване със Запада поради войната в Украйна ”.  
Министрите на страните от G7 декларират още, че са повторили апела си към Китай да работи като виновен член на интернационалната общественост. Те са обединени от мнението, че мирът и сигурността в Тайванския пролив са от решаващо значение и се опълчват изрично на милитаризирането на Южнокитайско море от страна на Пекин.   Амбициозни общи цели в областта на възобновимата енергия    Освен по тематиките за Русия и Китай представителите на седемте най-развити страни са се обединили и към общи цели във връзка с слънчевата сила и вятърните мощности в морето. Те са застанали единомислещо зад концепцията за ускорение на развиването на възобновимите енергийни източници и по-бърз отвод от изкопаемите горива.    Несъгласие, показва Reuters, е имало само към крайния период за отричане от въглищата до 2030 година, за който са упорствали Канада и други членове. Държавите от G7 са оставили отворена вратата и за продължение на вложенията в газ. Според тях този бранш може да помогне за превъзмогване на евентуалния дефицит на сила.   

" В разгара на невиждана енергийна рецесия е значимо да предложим ограничения за справяне с изменението на климата и по едно и също време с това да насърчим енергийната сигурност ", разяснява по време на конференция японският министър на индустрията Ясутоши Нишимура. " Макар да признаваме, че съществуват разнообразни пътища за реализиране на въглероден неутралитет, ние се съгласихме, че е значимо да се стремим към обща цел до 2050 година ".  
Възобновяемите източници на гориво и енергийната сигурност получиха нова новост след нахлуването на Русия в Украйна, показва още новинарската организация и цитира Джонатан Уилкинсън, министър на естествените запаси на Канада, съгласно който:    " Първоначално хората си мислеха, че дейностите в региона на климата и енергийната сигурност евентуално са в спор. Но полемиките, които организирахме и които са отразени в официалното съобщение, демонстрират, че те в действителност работят дружно ".      Във въпросното официално съобщение страните-членки се ангажират групово да усилят потенциала на офшорните вятърни централи със 150 гигавата до 2030 година, а потенциала на слънчевата сила - с повече от 1 терават.    Освен това е реализирано съглашение за ускорение на " поетапното прекъсване на потреблението на изкопаеми горива " и изгарянето на изкопаеми горива, без да се употребяват технологии за хващане на произлизащите от това излъчвания на C02.    Целта - нулева чиста консумация в енергийните системи най-късно до 2050 г. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР