Външните министри на страните от Европейския съюз обсъдиха афганистанската криза

...
Външните министри на страните от Европейския съюз обсъдиха афганистанската криза
Коментари Харесай

Борел за Афганистан: Ще сътрудничим с властите само, ако спазват правилата

Външните министри на страните от Европейския съюз разискаха афганистанската рецесия на изключително видеоконферентно съвещание.

След него висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни, че Европейският съюз ще си сътрудничи с управляващите единствено, в случай че те съблюдават главните права, в това число на дамите и малцинствата.

Друго изискване е да извършват интернационалните отговорности на страната, да се ангажират с битка против корупцията и да не разрешат територията на Афганистан да се употребява от терористи.

Евросъюзът ще продължи да оказва помощ на афганистанците и ще поддържа прилежащите страни да се оправят с следствията от притока на бежанци, увери още Борел. В този миг целта остава да се изведат от страната чиновници на европейската задача и локални сътрудници.

Първият посланик на Евросъюза прави оценка реалистично новата обстановка в централноазиатската страна:

" Ще би трябвало да влезем в контакт с управляващите в Кабул, каквито и да са те. Талибаните завоюваха войната. Трябва да беседваме с тях, с цел да стартираме разговор по-скоро и да предотвратим филантропична и евентуална миграционна злополука. "

Борел посочи, че сходни диалози не значат бързо признание на режима на талибаните от страна на Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР