Външните министри на ЕС обсъдиха европейската сигурност и ситуацията в

...
Външните министри на ЕС обсъдиха европейската сигурност и ситуацията в
Коментари Харесай

ЕС обмисля начини да спре евентуалното разпадане на Босна

Външните министри на Европейски Съюз разискаха европейската сигурност и обстановката в Босна и Херцеговина. В дневния ред бяха включени среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, полемика по обстановката Мали и климатичната дипломация. Европейските външни министри участваха в съвещание на Съвместния съвет Европейски Съюз - Съвет за съдействие в Залива с присъединяване на шестте арабски страни - участнички в организацията.

" България поддържа по-силен европейски ангажимент към Босна и Херцеговина. Ние сме мощно обезпокоени от обстановката в страната и опитите на един от членовете на груповото председателство Мирослав Додик да блокира работа на конфедералните институции ", съобщи българският външен министър.

Министър Теодора Генчовска взе участие дружно със своите сътрудници в съвещание на Съвместния съвет Европейски Съюз - Съвет за съдействие в Залива. Обменът с арабските монархии от Персийския залив бе в подтекста на подготвяната амбициозна Съвместна връзка за бъдещето на връзките на Европейски Съюз с страните от Залива. Прието бе взаимно изказване, очертаващо сферите на съдействието Европейски Съюз - Съвет за съдействие в Залива.
 Борел: Няма да приемем разпад на Босна и Херцеговина
Борел: Няма да приемем разпад на Босна и Херцеговина

Ситуацията в Босна е по-тревожна от всеки път...

В рамките на Съвет " Външни работи " министър Теодора Генчовска реализира и поредност от двустранни срещи с сътрудниците си от Хърватия, Румъния, Естония, Швеция и с висшия представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел.

Българският външен министър беседва и с комисаря по разширението Оливер Вархей. Двамата събеседници разискаха новата динамичност в връзките сред България и Република Северна Македония . Министър Генчовска посочи, че за България водещо значение има постигането на съответни резултати от страна на Скопие по осъществяването на двустранния контракт сред България и Република Северна Македония от 2017 година, въз основа на пакета " 1+4 " като част от присъединителния развой на Република Северна Македония.

Съветът одобри Заключения по климатична дипломация, които удостоверяват водещата световна роля на Европейски Съюз по тематиката и устрема за по-тясно ангажиране на сътрудниците за справяне с това предизвикателство. Министрите откроиха основното значение на съдействието по тематиката в границите на Организация на обединените нации , както и със Съединени американски щати. Отбелязана беше нуждата от засилена поддръжка за страните от околните съседства на Европейски Съюз в напъните им за зелен преход.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР