Вандалски акт на грубо посегателство върху културно-историческото ни наследство. Така

...
Вандалски акт на грубо посегателство върху културно-историческото ни наследство. Така
Коментари Харесай

Румен Петков за ПСА: Престъпление е да срежеш ръката, освободила Европа от нацизма

Вандалски акт на жестоко посягане върху културно-историческото ни завещание. Така ръководителят на АБВ Румен Петков, част от „ ЛЕВИЦАТА! “, дефинира пред медиите събитията от вчерашния ден, когато стартира разрушаването на Паметника на Съветската войска.

" Налице са груби нарушавания на Закона за културното завещание и по тази причина АБВ, с писмо по ЗДОИ към Министерството на културата, ще потърси информация дали са осъществени съвещания и изпълнени ли са съответните процедури по Закона за културното завещание в тази ситуация с монумента. "

Петков напомни, че сходни дейности, като ремонт, а в тази ситуация искрено рушене, съгласно горепосочения закон са предшествани от координиране със профилиран експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата, основан през 2011 година.

Той е безапелационен, че сходни предварителни експертизи, преди да стартира нарязването на паметника, не са правени – жестоко нарушаване на Областната администрация в София и редица други нарушавания в подтекста, на които АБВ ще сезира прокуратурата.

Румен Петков акцентира, че се протяга ръка върху произведение на едни от най-големите български, международно приети, създатели.

„ Да срежеш ръката, освободила Европа от нацизма… Тези нарушители ще доведат съсипията до край. Нашето опълчване на тези дейности е абсолютно. Ще търсим отмъщение освен поради паметта на жертвите във Втората международна война, освен за достойнството и достолепието на Първа българска войска, взела участие на страната на антихитлеристката коалиция, ние би трябвало да си дадем сметка, че това е българската чест и достолепие. Трябва да разберем, че спекулациите с историята са дотук “.

Румен Петков означи, че сходна вандалщина към културно-историческото ни завещание и военните монументи не се прави в никоя друга страна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР