Вандали разбиха части от паметника на Кирил Нектариев в Сопот.

...
Вандали разбиха части от паметника на Кирил Нектариев в Сопот.
Коментари Харесай

Вандали потрошиха паметника на велик българин в Сопот

Вандали разрушиха елементи от паметника на Кирил Нектариев в Сопот. Откъртени са огромни части от мраморния пиедестал. За това сигнализира в обществените мрежи поетът Васко Попов, някогашен ръководител на Общинския съвет в града на Вазов.

Вадналщината е станала предишния ден по обяд сред 12 и 14 часа.

Паменикът на Кирил Нектариев бе повдигнат преди две години по самодейност на кмета на общината Деян Дойнов. А преди броени дни - на 5 септември, по случай празника на общината бе показана книгата на историка Стефан Шивачев за Кирил Нектариев.



Кирил Нектариев е роден пред 1798 година в Сопот. Той е измежду на огромните български донори в българската история.
Още на млади години той поема по пътя на татко си, приемайки монашество, и доближава до високи църковни постове. Използва ги не за лично благополучие, а за богатството на образованието, и най-много за девическото. Дарява 450 златни лири като капитал в интерес на Сопотското девическо учебно заведение. Прави дарения и на девическите учебни заведения в Карлово, Калофер и Пловдив.

В наследството си от 4 март 1868 година Кирил Нектариев подарява на двете сопотски учебни заведения (мъжко и девическо) 16000 гроша, на манастира „ Свети Спас “ 10000 гроша, и още 10000 гроша за корекция на манастирската църква, на Сопотския девическия манастир „ Въведение Богородично “ 2000 гроша. Недвижимите си парцели: ниви, гори и воденица, подарява на учебните заведения в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо учебно заведение „ Свето Благовещение “ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли).

Посегателството против паметника на духовника и донора Кирил Нектариев не е единствената вандалщина в Сопот. Градът постоянно осъмва ту с разрушена детска площадка, ту с изпотрошени пейки и беседки или разрушени циментови саксии кошчета на отпадък. Преди седмици на сол станаха стените на автобусна спирка пред портала на ВМЗ.

Според локални хора това са прояви на наркомани, които даже и през деня не стопират да вилнеят и унищожават имуществото на града. Досега обаче няма хванати за зулумите в Сопот.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР