Вандали поругаха гроба на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища.

...
Вандали поругаха гроба на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища.
Коментари Харесай

Поругаха гроба на Стефан Стамболов

Вандали поругаха гроба на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища. Паметникът на някогашния министър-председател е разрушен, откраднат е бронзовият бюст на Стамболов, съобщи БГНЕС.

На 16 юли е открито оскверняването, споделиха от пресцентъра на Столична община. След това сигналът е пуснат до полицията, към този момент се води следствие. Проверяват се записите от видеонаблюдението. Щетата ще бъде възобновена от компанията, охраняваща гробищния парк.

Откраднатия месингов бюст на Стефан Стамболов търсим и по пунктовете за вторични първични материали. Не имам вяра той да бъде признат от пунктовете в достоверния му тип, което може да накара причинителя да го натроши и задачата ни по откриването му да се трансформира в невъзможна, сподели шефът на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ Райна Божичкова.

„ Нямам думи за този акт. Той е ужасяващ. На централно място, на велика персона. По принцип ние поддържаме това място, тъй като нямаме информация за живи наследници “, разяснява Божичкова.

Тя изясни, че на всички входове и изходи, както и в региона на паметника има видеонаблюдение и записите през днешния ден са конфискувани от проверяващите. Директорът посочи, че и те водят свое лично следствие по случая и заподозря, че бюстът даже може да не е изнесен от парка, само че претърсването на гробищния парк е мъчно, тъй като той е се разгръща на повърхност от 824 дка.

„ Бюстът ще бъде възобновен от Александър Хайтов, който е създател на откраднатия бюст. Охранителната компания, която има отговорността да не позволява такива произшествия ще заплати вредата. Тя към този момент е открила контакт със статуя и се чака напълно скоро ликът на Стамболов да се завърне в фамилната гробница, построена през 1895 година “, обясни шефът на централните софийски гробища.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР