Валя Герджикова: Всички наши подправки са чисти, без пълнители, сол

...
Валя Герджикова: Всички наши подправки са чисти, без пълнители, сол
Коментари Харесай

Пикантен бизнес

Валя Герджикова: Всички наши подправки са чисти, без пълнители, сол или захар.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Стартираща компания доставя артикули с предписания за вечеря вкъщи

" Вечеря.БГ " към този момент развива услугата и в България. По света секторът meal-kit delivery се прави оценка на 1.5 милиарда $
4 дек 2017
Седморката на здравословното хранене

Конкурсът " Новите съумели " на фондация LocalFood.bg връчи своите първи годишни награди на седем микропредприятия, почнали активността си през 2016 година
26 май 2017
Бизнес закуска в бутилка

Или по какъв начин софийската фамилна компания " Сантулита " създава смути с марката Frudada
28 апр 2017 Най-често използваната фалшификация за готвене в България е солта – 93%. Следват по 42% за аления и черния пипер, а на четвърто място е чубрицата с 35%. Учредената през 2015 година " Спайзинг " има упоритост да поразчупи този обичаен микс посредством разнообразие от подправки, които да създадат дневното меню по-вкусно, по-оригинално и даже гурме. Софийската компания предлага три серии подправки, за които твърди, че нямат аналози във типа, в който ги продава на пазара.

Финансисти в кухнята

Основатели на " Спайзинг " (Spizing) са финансистите Валя Герджикова и Тодор Коевски – наследник на Ивайло Коевски, който е бил в управата на редица компании, измежду които ОЦК - Кърджали, " Дару кар ", " София филм "... " Обединява ни това, че готвим доста, пътуваме доста, обичаме да опитваме разнообразни храни ", споделя Валя Герджикова. Тя е приключила Американския университет в България и се занимава с финанси - работила е в капиталов фонд, в комерсиална компания, като финансов шеф на един от огромните автомобилни вносители в страната. Сега е външен специалист по редица планове, а паралелно с това развива и " Спайзинг ".

Бизнесът почнал на смешка. " Установихме, че някои подправки липсват на българския пазар, а в случай че ги намерим – не са това, което към този момент сме пробвали по света. Трудно се намират да вземем за пример черен кардамон, мейс (получава се от външната обвивка на индийското орехче), истински мексикански чушки ", споделя Валя Герджикова.

През 2015 година записват компанията и създават серия подправки " Световна кухня ". Това са комплекти за готвене на осем екзотични ястия от четири кухни (индийска, португалска, ямайска, мексиканска) - да вземем за пример корма, роган джош, джърк чикън, чили кон карне. Всяко предложение съдържа подбрани подправки в картонена опаковка, информация за нужните артикули, история на ястието, подробна рецепта, чието осъществяване е записано на видео в уеб страницата на компанията.

Преди да пуснат серията в деяние, съдружниците раздали комплекти с подправки на другари и сътрудници с молба да сготвят и да споделят усещанията си. Някои от поканените въобще не поискали да пробват, тъй като декларирали, че не обичат люто. За да избегнат тази преграда, решили да слагат всяка от подправките в настрана пликче. Така готвещият има избор какво и в какви количества да употребява. " За нас беше значимо също да предложим такива предписания, които не изискват характерни съдове, да вземем за пример марокански тажин. Изписали сме минутите за подготовка и за готвене, без заблудата, че всичко ще се случи супер бързо. Нека човек авансово да знае в какво се забърква. Купуваш, готвиш, в случай че това е твоето ядене – повтаряш. Ако не – най-малко си опитал ", обобщава Валя Герджикова. Тя твърди, че подправките в " Световна кухня " са " доста мощни тъкмо тъй като са подправки ". В комплекта те са на половина от тези, които би употребявал един индиец, и двойно повече от това, което би вложил един англичанин, прецизира Герджикова.

Фотограф: Цветелина Белутова Всичко по поръчка
Цялата активност по производството е предоставена на външни реализатори. Дизайнерска организация и печатница създават опаковките. Подправките се пакетират по поръчка на " Спайзинг " в софийска компания вносител, която има и индустриални линии.

Първоначалната концепция е продуктът да се продава единствено по интернет. Съдружниците наемат IT компания, с цел да им направи онлайн магазин, само че нещата не се получили. Похабили доста нерви, до момента в който чували обещанието за " идващия вторник " като период за пускане на продажбите по интернет. След осем месеца програмистите се отказали от плана, без да го завършат.

Тогава " Спайзинг " се насочва към платформа за онлайн магазини, в която компанията има собствен уебсайт против месечен абонамент за поддръжка. Така действително продажбите на " Световна кухня " започват през есента на 2016. Цената е 8 лв. за опаковка. " Това е бутиков артикул. Далеч сме от концепцията да залеем пазара. Имаме почитатели, които знаят какво ще опитат, и други, които към този момент опитват. Продажбите се удвояват без проблем, само че това е поради ниската стартова база. Наясно сме, че няма да стигнем оборотите на " Пикантина " или " Подправката " на " Маги ", проучва Герджикова.

По света...

Първите стъпки в непознатата за съдружниците бизнес територия са направени и те вземат решение да разширят гамата от оферти. През юни 2017 излиза серията " Световни миксове " с подправки от американската, мексиканската, италианската, мароканската, испанската, китайската и индийската кухня, които се оферират в железни кутии. " Този метод на пакетиране е оригиналност за пазара и разрешава подправките да бъдат съхранявани по-дълго ", изяснява Валя Герджикова. Листовки, сгънати под капачките, съдържат оферти с по две обичайни за съответната кухня предписания, а в уеб страницата на компанията има видео за приготвянето им.

И при тази серия " Спайзинг " разпорежда на външни реализатори реализацията на концепцията - снабдител за металните кутии, дизайнер, печатница, пакетиране по поръчка. Цената е 7 лв. за кутийка от 30 грама. " Интересът към " Световни миксове " е по-голям в сравнение с към " Световна кухня ". Хората са доста изобретателни и ги употребяват, с цел да разнообразят даже обичайни ястия - да вземем за пример познатите кюфтета с марокански или фасул с мексикански микс от подправки. Все още не е предходна цяла година от старта на серията, само че продажбите й са три пъти повече от тези на " Световна кухня ", обобщава Валя Герджикова.

...и у нас

В началото на 2018 година компанията създава нов микс, наименуван " Вкусът на България ". Съдружниците разделили условно страната на седем области. Изкупили остарели готварски книги и се поровили много в тях, с цел да открият кои са типичните за всеки район подправки. В основата на " черноморската " е девесилът, именуван в тези краища на страната лющян, " дунавската " е с преобладаващо наличие на тарос (естрагон), а " родопската " съдържа най-вече джоджен, изяснява Валя Герджикова. " Пиринската " е с кимион, ким и копър, " шопската " се базира на чубрицата, а в " балканската " доминира сминдух. Единствено за " тракийска " не съумели да открият какво е типичното, по тази причина тя съдържа примес от сушени зеленчуци, нещо като българска " Вегета ", споделя Герджикова. Цената е 5 лева за железна кутийка от 30 грама. Съдружниците регистрират, че българската серия се продава най-лесно, а за другите две би трябвало известно рисковано въодушевление и любознание.

Неподправено комплициран бизнес

Подправките на " Спайзинг " се продават онлайн, както и в магазини за био- и чисти храни, измежду които " Биомаг ", " Зоя ", " Фармхопинг ". Валя Герджикова споделя, че до момента са вложили към 100 000 лв. лични средства плюс извоюваното от продажби за създаване на продуктите, дизайн, комерсиална марка, проби, първични материали, опаковки, произвеждане, маркетинг, реклама, онлайн магазин.

Съдружниците не се устоят от този бизнес, въпреки че Герджикова получава невисока заплата, с цел да го развива. Приходите на компанията за 2016 година са 9000 лева, за 2017 доближават 20 000 лева, а загубата понижава от 20 000 на 15 000 лева, като двете последни серии още не са създали цялостна година за продажби.

" Продуктът е характерен, това не са познатите сирене или колбас. Налага се дистрибуторът да изяснява на всеобщия търговец какво тъкмо му предлага, за какво металната кутия е по-добра за предпазване, за какво е ок да дадеш 7 лв. за мощно съсредоточена фалшификация. Всичко това изисква доста търговски и маркетингови старания ", прави равносметка Валя Герджикова.

Плановете на " Спайзинг " за тази година включват най-малко двойно по-големи доходи спрямо миналогодишните и нула лв. загуби. Предстои разширение на гамите и увеличение на дистрибуторите. В досегашната " Световна кухня " липсва да вземем за пример екзотично ядене с риба или морски блага. Съдружниците приготвят три нови предписания, с които ще разширят мексиканската гама, където най-важни са чушките. Чушките обаче са дълги и мъчно ще се поберат цели в металните кутии. Затова към момента търсят решение.

" Надявам се да се разраснем като компания, която може да поддържа офис и чиновници. Но не знам дали в миналото ще стигнем до потребността да поддържаме лична индустриална база. Защо да сме следващите, които купуват машини, при изискване че има толкоз доста необработен потенциал и ненатоварени мощности ", споделя Валя Герджикова. Q&A

Какво ви отличава от съперниците?
- Нашата идея с комплектите " Световна кухня " е друга. Не се постанова да проучвате предписания, да търсите подправки и в случай че ви останат количества, да се чудите по какъв начин да ги съхранявате. Металните кутийки за другите две серии са нещо изцяло непознато за пазара и разрешават идеално предпазване. Всички наши подправки са чисти, без екстракция, в натурален размер, без пълнители, сол или захар. Вече имаме 40 продукта и всеки магазин може да си избере от гамата ни. До средата на предходната година изборът беше стеснен, а с това и опциите за продажби.

Какви изненади ви сервира развиването на бизнеса до момента?
- Като цяло имахме много реалистични упования. Може би сме се надявали на по-голяма познаваемост на екзотичните ястия и на по-голям интерес към подправките в комплектите " Световна кухня ". Сега сме наясно, че би трябвало да образоваме публиката, в случай че желаеме да продаваме повече. Мислехме, че българският клиент е по-отворен към тестване, към екзотични кухни, само че се оказа, че е закостенял. Пресните подправки пък към момента са съвсем изцяло непозната територия. Продават се замразени подправки, само че не можеш да намериш да вземем за пример свеж кориандър или прясна лимонова трева. Някой би трябвало или да ги внася, или да ги отглежда, само че към този момент това вършат малко на брой.

Кой е клиентът на " Спайзинг "?
- На първо място хора, които готвят. Освен това обичат да опитват, не ядат отпадъци, четат етикети, интересуват се от съставките. Най-често срещаната реакция на клиентите, откакто опитат наш артикул, е изненада. От качеството на подправките, от мощния им усет и многообразие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР