Валутата на Русия достигна най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна

...
Руската рубла достигна най-ниската си стойност от първите седмици на
Коментари Харесай

Руската рубла достигна най-ниската си стойност от първите седмици на войната в Украйна, тъй като западните санкции тежат върху износа на енергия и отслабват търсенето на националната валута

От Асошиейтед прес, 14 август 2023 г., 7:18 ч. Украйна, тъй като западните санкции натежават върху износа на енергия и отслабват търсенето на националната валута.

В понеделник руската валута премина 101 рубли за долар, продължавайки спада на стойността си от над 25% от началото на годината и достигайки най-ниското ниво от почти 17 месеца.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Икономическият съветник на президента Владимир Путин, Максим Орешкин, в понеделник обвини за слабата рубла „разхлабената парична политика“ в публикация за държавната информационна агенция ТАСС. Той каза, че силната рубла е в интерес на руската икономика и че слабата валута „усложнява икономическото преструктуриране и се отразява негативно на реалните доходи на хората.“

Орешкин каза, че централната руска банката разполага с „всички необходими инструменти“, за да стабилизира ситуацията и каза, че очаква нормализиране скоро. се придържа към плаващ обменен курс, защото „позволява на икономиката ефективно да се адаптира към променящите се външни условия.“

Дни по-рано централната банка заяви, че ще спре да купува чуждестранни валута на вътрешния пазар до края на годината, за да се опита да подкрепи рублата и да намали волатилността. Русия обикновено продава чуждестранна валута, за да компенсира всеки недостиг на приходи от износа на петрол и природен газ и купува валута, ако има излишък.

През януари рублата се търгуваше на около 66 за долар, но загуби около една трета от стойността си през следващите месеци.

След като западните страни наложиха санкции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., рублата се срина като ниски като 130 за долар, но централната банка въведе капиталов контрол, който стабилизира стойността му. До миналото лято беше в диапазона 50-60 за долар.

Заботкин каза в петък, че международните санкции са прекъснали значително количество внос в Русия, което е допринесло за падането на рублата, но той отхвърли спекулациите, че изтичането на капитал от Русия също е да обвини, казвайки, че идеята е „необоснована“.

Централната банка прие голямо увеличение от 1% на основния си лихвен процент миналия месец, заявявайки, че се очаква инфлация да продължи да расте, а спадът на рублата увеличава риска. Заботкин посочи, че процентът - сега на 8,5% - може да бъде повишен отново на следващото заседание на 15 септември.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР