Вълци нападат стадата на животновъди в кърджалийското село Велишане. Само

...
Вълци нападат стадата на животновъди в кърджалийското село Велишане. Само
Коментари Харесай

За месец – 13 трупа в Кърджалийско! Жители живеят в страх, местната ловна дружинка е вдигната на крак

Вълци атакуват стадата на животновъди в кърджалийското село Велишане. Само за месец има убити 13 животни. Местните са се обърнали за помощ към Държавното ловно стопанство.
Най-пресният случай е от преди дни, когато хищници атакуват преди малко отелила се крава. Животното е част от стопанството на кмета Севим Салиф.
„ Какво да видя, с дамата излязохме и видяхме, че кравата цялата е изядена откъм гърба, цялата е в кръв, няма признаци за избавление “, сподели кметът.
От декември насам вълци са умъртвили 8 крави, кон и към 30 овце и кози. Загубите са огромни, защото отглеждането на животни е единственият занаят на хората тук.
„ В региона на Велишане има към 400 овце и 250 крави. Регистрирани са 20 аграрни производители, които се изхранват с помощта на отглеждането на животни “, сподели още кметът.
Проведени са диалози с Държавно ловно стопанство „ Женда “ и Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Тъй като груповият лов е неразрешен, ще бъдат издадени самостоятелни разрешителни за отстрелване на хищници.
„ Ловците ще бъдат препоръчани от ръководителите на дружинките и тогава ловното сдружение ще издаде самото позволение за лов на хищници “, сподели старши-лесничеят от ДЛС „ Женда “ – Кърджали, Юксел Реджеб.
„ Камерите в региона демонстрират, че има вълци. За мен персонално популацията им е увеличена в тези региони “, разяснява и ловният надзорник Христо Христов.
За миналогодишния ловджийски сезон на територията на Ловно стопанство „ Женда “ са отстреляни 7 вълка, пет от които с в региона на Велишане.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР