Въло Радев беше гениален и талантлив български режисьор, който и

...
Въло Радев беше гениален и талантлив български режисьор, който и
Коментари Харесай

Операторът Христо Тотев: Въло Радев бе гениален режисьор, който звучи много съвременно

„ Въло Радев беше талантлив и надарен български режисьор, който и в този момент звучи доста модерно, доста настоящо. Темата в„ Адаптация “ е доста сензитивна за актуалното общество, а филмът е юридически преди толкоз доста време… “ Това сподели пред Българска телеграфна агенция операторът Христо Тотев, работил с Въло Радев по филми като „ Адаптация “ и „ Осъдени души “.

Той бе измежду специфичните посетители на прожекцията на „ Адаптация “ в столичното кино „ Одеон “. Събитието бе във връзка 100-годишнината от рождението на Въло Радев, която се навърши на 1 януари.

„ Той беше прелестен дядо. Имам доста хубави мемоари с него, най-вече свързани с природата. Той доста обичаше природата. И ходихме всяко лято в родното му село Лесидрен да берем гъби, да вземем за пример, които по-късно ги носихме в хотела, където ги сготвяха. Най-хубавите ми мемоари са свързани с времето, когато след вечеря ни заведе с моите другари да гледаме звездите и ни показваше всички съзвездия “, описа пред Българска телеграфна агенция внучката на режисьора Радина Вълова. По думите й, обичаният й филм, сниман от Въло Радев, е „ Черните ангели “.

„ Било му е доста мъчно в края на кино лентата, когато би трябвало да се убият героите. Обаче това е била единствената орис, която е могла да последва от техните дейности. Насилието постоянно води до принуждение, той постоянно по този начин споделяше. Също по този начин ми разказваше по какъв начин е трябвало да се хранят доста бързо и по какъв начин е забравял да яде. Или по какъв начин, като се е прибирал у дома след фотоси, е пристигал без да знае по какъв начин е стигнал до там, тъй като постоянно е мислил за нещо, обвързвано с работата “, добави още Вълова.



Актрисата Ели Скорчева, която изиграва основната роля в „ Адаптация “, също присъстваше на прожекцията. „ Грижата, която получаваше всеки един от нас, без значение от това какъв брой огромна е ролята му или каква е ролята му в екипа на кино лентата, беше извънредно огромна. Той се отнасяше с всеки един от нас по този начин, като че ли ние сме единствени в света и най-любимите “, описа тя.

Скорчева уточни, че месеци наред е отклонявала предлагането за кино лентата. „ Първо, аз не знаех, че той дълго време е търсил актриса за основната роля. Освен това, не знаех защо става дума във кино лентата. Когато ми се обадиха за първи път, питах колежките студентки, които ми споделиха: „ А, някаква партизанска история “. И аз се отхвърлих, естествено. Това продължи доста пъти, до момента в който най-после един от асистентите на Въло не ми донесе в квартирата сюжет. Бяха ме поканили да фотографирам ролята на Росица. И аз, в действителност, се явих на проби за този облик.

Само че откакто прочетох сюжета, си споделих, че би трябвало да играя Вероника. Не желаех към този момент Росица. И направих пробите по този начин, че да наподобявам на Вероника, или най-малко на моята визия за нея. И той ме повика за втори проби и след това на трети… “, сподели Ели Скорчева. Тя добави, че си спомня за Въло Радев всякога, когато усети аромата на пъпеш „ Медена роса ". „ Всеки път на обяд той ме викаше, с цел да ми даде пъпеш „ Медена роса ", тъй като знаеше, че обичам пъпеши “, описа актрисата.

" Бях втора година студентка, когато започнах да фотографирам. Това е може би първият филм, в който са ме харесали на кастинг и съм снимала. Откровено казано, на 19 години въобще нямах визия с какъв исполин, с какъв талант фотографирам. Въло Радев беше един висок, хубав мъж в моите очи “, разяснява преди прожекцията актрисата Елена Кънева, която изиграва облика на Росица в „ Адаптация “. 

На събитието участваха още Милена Фучеджиева, Аня Пенчева и ръководителят на непрекъснатата комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие към Столична община – Малина Едрева, която същата вечер заяви, че улица в София ще носи името на Въло Радев.

„ В месеца, в който отбелязахме столетие от рождението на изтъкнатия режисьор, оператор и сценарист, по самодейност на Милена Фучеджиева импортирам предложение парченце от града ни да бъде именувана в негова памет. Инициативата е с поддръжката на кмета на София Йорданка Фандъкова и на Теодор Петков – кмет на регион „ Витоша “, където се намира улицата “, написа Едрева в формалната си страница във Facebook.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР