Вълнистите папагали са едни от най-често избираните домашни любимци при

...
Вълнистите папагали са едни от най-често избираните домашни любимци при
Коментари Харесай

Чести причини за внезапна смърт при вълнистите папагали

Вълнистите папагали са едни от най-често избираните домашни любимци при птиците. Те са пъстри, красиви, не са едри папагали и задържането им е по-лесно. В същото време имат необикновен ресурс от умения, в това число и това, че могат да се научат да имитират звуци.

Обикновено стопаните на тези луксозни създания се пробват да основат оптимални условия за развъждането на вълнистите папагали, с цел да живеят дълго в дома им и да ги радват с компанията си.

Не постоянно обаче се случва по този начин. Понякога опитомените вълнисти папагалчета умират ненадейно и изцяло ненадейно за своите стопани. Наред с тъгата по изгубения радостен другар идва недоумението от неочакваната гибел на пернатото творение, за които най-често няма индикации.

Къде сбърках? Това е най-често задаваният въпрос от всеки притежател на вълнист папагал, изгубил ненадейно своя домакински питомец. Възможните отговори са много и някои от тях са в действителност непредвидени. При състояние, че опитомените папагали живеят приблизително 20 години, би трябвало да се знае, че в множеството случаи това е единствено благопожелание. Болшинството от тях доближават половината от тази възраст, а от време на време живеят и по-малко. Разберете за какво още преди да си купите вълнисто папагалче.

1. Една от евентуалните аргументи е заболяване на папагала, за което стопанинът не е информиран при закупуването му. Болестите се развиват бързо и могат да завършат съдбовно още преди индивидът да е забелязал деянията. Затова съветът е да се следи зорко птицата през първите няколко дни след взимането у дома, с цел да не се пропусне някой объркващ факт към нейното положение.

2. Отравянето е доста честа причина за неочаквана гибел при вълнистите папагалчета. То може да настъпи разследване на дима от токсични изпарения. Папагалчетата имат доста сензитивна дихателна система, а един от най-често срещаните газове е от тефлоновите уреди, най-много от тиганите, които при прегряване изпускат нездравословни изпарения. Такива може да има в ютията, някои лампи и други. Почистващи артикули също може да съдържат нездравословни за птичето изпарения. Амонячните и хлорни изпарения провокират остри респираторни проблеми при вълнистите папагали. Течовете от газ убиват птиците доста преди да бъдат усетени от хората.

 Защо умират вълнистите папагали Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

3. Физическите контузии във всекидневието са честа причина и се предизвикват елементарно и неумишлено. Известно е, че вълнистото папагалче обича да върви по земята. То е малко птиче и елементарно може да бъде настъпено или засегнато от човек, различен домакински любим или при инцидентен случай. Контактът с нокти или слюнка от друго животно може да бъде съдбовен на птицата, даже в случай че не пострада съдбовно при конфликт с друго животно. Физическо пострадване може да се случи и при полет и да не остави никакви външни следи, само че да нарани съдбовно вътрешни органи на папагала.

4. Отравянето с храна или растения, които се отглеждат в дома, е честа причина за неочаквания завършек на пъстрия ни другар. Тези птици имат естествено любознание и пробват с гризане разнообразни растения, отглеждани в саксии, а някои от тях може да имат отровен резултат върху тях. Вредни храни за папагалите като всякакво авокадо, шоколад, питиета с кофеин се всмукват до няколко часа от храносмилателния тракт на птицата и водят до бърз драматичен край. Подбирайте деликатно зеленчуците за вълнистите папагалчета и всевъзможни растения. Филодендрон, азалия, напръстник, тис, коледно дърво са токсични за папагалчето растения. Съответно поради тях вълнистото папагалче може да почине.

5. Лишаването от вода е причина за бърза и неочаквана гибел. Обикновено това става заради щета в бутилката с вода, когато живителната течност се подава по този метод. В рамките на 3 дни вълнистото папагалче умира при дехидратация.

6. Прегряването е друго причина за неочаквана гибел на вълнистото папагалче. Това, че идва от топли места не трябва да заблуждава стопаните. Ако клетката бъде сложена на неуместно място под деяние на директна слънчева светлина, тя се затопля мощно и това може да бъде съдбовно за птичето.

Загубата на папагалчето може да сполети неговият притежател и в случай че държи отворен прозореца, от който то може да излети и да не успее повече да се върне. Нужно е доста внимание с цел да се усеща дребното пъстро птиче удобно вкъщи.

Вижте също препоръки при избор на вълнисто папагалче и правила при чифтосване на вълнистите папагали.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР