Вълната сливания на световния медиен пазар ще превърне AT&T Inc.

...
Вълната сливания на световния медиен пазар ще превърне AT&T Inc.
Коментари Харесай

Медийни гиганти може да оформят дълг от 350 млрд. долара

Вълната сливания на международния медиен пазар ще трансформира AT&T Inc. и Comcast Corp. в двете най-задлъжнели компании в света - положение, което носи незнайни опасности за вложителите във фирмените облигации, написа Wall Street Journal.

Ако двете покупко-продажби бъдат завършени и AT&T купи Time Warner Inc., а Comcast придобие 21st Century Fox Inc. - обединяванията ще оформят общ дълг от 350 милиарда $ под формата на облигации и заеми. Сделките имат за цел да обезпечат спомагателни доходи, които да оказват помощ на AT&T и Comcast да преодолеят разтърсванията в медийната промишленост. Но в случай че сливанията се окажат неефективни, рекордните дългови натоварвания ще дадат на AT&T и Comcast малко благоприятни условия за неточности.

350 милиарда $ е доста огромно число. Това тормози вложителите, и то с цялостно съображение.

Сделките на AT&T и Comcast, захранвани с дълг, са учебникарски образци за корпоративна задлъжнялост, което подклажда паниките на вложителите, до момента в който стопанската система се забавя и световните лихвени проценти се повишават. Съотношението на дълга към корпоративните облаги, нормално наричано "ливъридж ", също се покачва, което дава на фирмите по-малка финансова еластичност, посредством която да поемат пазарни шокове, отбелязва още Wall Street Journal.

Глобалният корпоративен дълг, като се изключи финансовите институции, в този момент възлиза на 11 трилиона $, а междинният ливъридж за такива компании е скочил с 30% от настъпването на финансовата рецесия през 2007 година, съгласно проучванията на Moody's. Повечето компании вземат нови заеми за погасяване на предходни отговорности, а вложителите са загрижени за метода, по който фирмите ще рефинансират своите рекордни дългови натоварвания, когато финансовите пазари преживеят идващия си забележителен спад.

Официални лица от AT&T и Comcast споделят, че рискът от рефинансиране от техния дълготраен дълг ще бъде най-малък, тъй като възнамеряват бързо да изплатят огромна част от дълга си с парични средства, генерирани от комбинирания бизнес.

Но мащабът на дълга би бил невиждан, а вложителите към момента не могат да дадат отговор за следствията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР