Вълна от респираторни заболявания при децата отчитат от педиатричните отделения

...
Вълна от респираторни заболявания при децата отчитат от педиатричните отделения
Коментари Харесай

Вълна от респираторни заболявания при децата

Вълна от респираторни болести при децата регистрират от педиатричните отделения в страната.

Клиниката по детски заболявания в Александровска болница в София има 30 кревати, планувани за заболели деца. Всички те са заети. Най-малкият пациент сега в нея, който е с бронхиолит със подозрение за RS вирус, е на 40 дни. 

От Националния център по заразни и паразитни заболявания съобщават за бТВ, че една трета от изследваните проби са точно с RS вирус (респираторния синцитиален вирус). Той протича по-тежко при децата, води до бронхиолит и пневмония. Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) визира дихателните пътища и се предава по въздушно-капков път, т. е. при кихане или кашляне. Симптомите, с които стартира са добре познати - хрема, загуба на вкус, кашлица, кихане и висока температура

Лекарите виждат по-голяма периодичност на пневмониите, бронхиолитите, бактериалните инфекции и на RS вируса.

„ RS вирусът визира основно кърмачетата, лекуването продължава по-дълго време. Получава се спазъм на белия дроб, откъдето има усложнение при издишването и се чува звук като свирене “, обясни Ивайло Николов, експерт в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ ``Александровска``.

Почти цялостни са и детските отделения в Бургас. Регистрираните с остри респираторни болести са се нараснали с 50 за седмица. „ Краткият инкубационен интервал стартира с неразположение в носоглътката, болки в гърлото, хрема, температура и по-късно бързо следва затруднения към ларингити и пневмонии “, разяснява доктор Хрипсиме Каспарян, завеждащ Второ детско поделение в УМБАЛ – Бургас.

„ В момента циркулират респираторни вируси, най-силно синцитиалният вирус, само че се потвърждават грипни вируси, парагрипни вируси, аденовируси, риновируси, т.е. нормалните за сезона “, показва проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория НРЛ ``Грип и ОРЗ " в НЦЗПБ.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР